Rectorul UMF Iași, premiat de Academia Română pentru „Tratatul de patologie și chirurgie esofagiană”
Miercuri, 8 decembrie, s-au decernat premiile Academiei Române pentru anul 2019. Ceremonia a fost organizată în format hibrid, în Aula Academiei Române, București. Coordonatorilor volumului :„Tratat de patologie și chirurgie esofagiană”, printre care și rectorul Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași, li s-a decernat Premiul „Iuliu Hațieganu“ din categoria Științe Medicale.
„Tratat de patologie și chirurgie esofagiană”, publicat de Editura Academiei române, este un volum complex, de peste 800 de pagini, structurat pe 17 capitole, care cuprinde studii de anatomie, fiziologie, fiziopatologie, imagistică și chirurgie esofagiană. Tratatul a fost elaborat de peste 50 de specialiști din specialități diverse, sub coordonarea prof. univ. dr. Silviu Constantinoiu, prof. univ. dr. Ioan Cordoș și prof. univ. dr. Viorel Scripcariu. În cuvântul înainte, prof. univ.dr. T. Horvat apreciază volumul ca fiind „piatra de granit ce lipsea din edificiul literaturii chirurgicale din România, este tratatul generatiei actuale de chirurgi care se va mai scrie doar peste o generaţie” .
Premiile Academiei Române se acordă oamenilor de ştiinţă şi litere, artiştilor români, din ţară sau din străinătate, pentru meritul de a fi contribuit, prin activitatea şi opera lor, la dezvoltarea culturii şi ştiinţei româneşti. Istoria Premiilor Academiei Române precede însăşi înfiinţarea acestei prestigioase instituţii. Astfel, în 1863, domnitorul Al. I. Cuza decide donarea sumei de 5.600 de galbeni pentru acordarea de premii ştiinţifice şi literare, din care 1.000 de galbeni sunt destinaţi unui premiu „pentru cel mai bun uvragiu ştiinţific scris în limba română“. În acelaşi an se înfiinţează premiul care îi purta numele. Conform regulamentului actual, se acordă un număr de 75 de premii anuale, repartizate pe domenii corespunzătoare celor 14 secţii ştiinţifice ale Academiei Române. Fiecare premiu poartă numele unei personalităţi ilustre din domeniul creaţiei ştiinţifice, literare şi artistice româneşti.