Rezidențiat 2021: Accesul la concurs, doar cu certificat verde sau rezultat negativ la teste RT-PCR sau antigen

nov. 20, 2021 | @ Academic | 0 comentarii

Concursul de rezidențiat se va desfăşura duminică, 21 noiembrie,  în cele șase centre universitare: Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, după aceeaşi metodologie, pe o durată de 4 ore (10.00 – 14.00), sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări. Repartizarea candidaților pe săli se face diferențiat, pe domeniile pentru care s-au înscris, de către fiecare universitate de medicină și farmacie. Începând cu ora 8,30, candidații pot intra în sala în care au fost repartizați, în urma termoscanării, în cazul în care temperatura nu depășește 37,3°C. La intrare candidații au obligația de a renunța la masca cu care se prezintă (care se aruncă în coșurile speciale) și vor purta masca medicală primită din partea organizatorilor la intrarea în clădirea de concurs și se legitimează în fața șefului de sală cu buletinul/cartea de identitate sau pașaportul, documente ce trebuie să fie în termen de valabilitate. Cei fără un astfel de document valabil nu sunt primiți în sala de concurs. Candidații a căror temperatură depășește 37,3° C vor fi repartizați în săli speciale cu această destinație.

„Din cauza crizei epidemiologice, am luat măsuri extraordinare pentru siguranța candidaților. Pentru concursul de rezidențiat au fost pregătite 74 de amfiteatre și săli de concurs, atât de la Universitatea noastră, cât și de la celelalte universități ieșene (Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad”, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași)”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

Locațiile exacte ale sălilor de concurs se găsesc AICI

Accesul la concurs

Accesul în clădirea de concurs este permis doar candidaţilor care fac dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, celor care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV- 2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ calificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, efectuat de un furnizor de servicii medicale autorizat, respectiv candidaţilor care fac dovada că se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară infectării cu SARS-CoV-2.

Dovada vaccinării, testării sau trecerii prin boală pentru cetăţenii UE se realizează prin intermediul certificatului digital al UE privind COVID care va fi verificat la intrarea în clădire prin aplicaţia mobilă de verificare dezvoltată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), iar în cazul cetăţenilor din afara UE, prin intermediul documentului de vaccinare emis de unitatea sanitară din afara României unde a fost administrat vaccinul sau, după caz, al documentului care atestă trecerea prin boală prezentat în limba ţării respective şi în limba engleză.

Pentru fluidizarea accesului în clădirile de concurs, candidații sunt rugați să își descarce certificatul digital din aplicația dezvoltată de STS înaintea deplasării către locația la care au fost repartizați  și să prezinte acest certificat la intrare. Scanarea codului QR se poate face de pe telefonul mobil/tabletă sau de pe certificatul prezentat în format letric (tipărit pe hârtie).

Candidații trebuie să aibă asupra lor buletinul/cartea de identitate sau paşaportul, documente ce trebuie să fie în termen de valabilitate. Cei fără un astfel de document valabil nu sunt primiţi în sala de concurs.

Important! Conform prevederilor art. 4, alin (5) din Legea nr.55/2020: „valabilitatea documentelor eliberate de instituțiile și autoritățile publice, precum și private autorizate conform legii se menține pe toată durata stării de alertă, precum și pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acesteia”.

Numărul de locuri și repartizarea lor: https://rezidentiat.ms.ro/20211121/20211121-locuri.pdf

Numărul de posturi și repartizarea lor: https://rezidentiat.ms.ro/20211121/20211121-posturi.pdf

Numărul candidaților

2147 de absolvenți s-au înscris la concursul de rezidențiat –  sesiunea 21 noiembrie 2021 în centrul universitar Iași. Numărul total al candidaților înscriși în cele șase centre universitare este 12.564.

Dacă numărul candidaților la Medicină înscriși la Iași este aproape egal cu cel de anul trecut (1086 față de 1087), la Medicină Dentară numărul candidaților este mult mai mic față de anul trecut: 508, față de 668. La Farmacie, în schimb, a crescut semnificativ numărul de candidați: 553, față de 360, anul trecut. Așadar, concurența va fi mai mare în acest an, având în vedere că numărul de poziții scoase la concurs a scăzut dramatic față de sesiunea noiembrie 2020: Ministerul Sănătății a scos la concurs doar 6219 locuri și posturi, față de 9011.

Nr.

Centrul universitar

Medicină

Medicină Dentară

Farmacie

Total

1

BUCUREȘTI

1.974

1.045

1.541

4.560

2

CLUJ-NAPOCA

746

322

541

1.609

3

CRAIOVA

520

232

570

1.322

4

IAȘI

1.086

508

553

2.147

5

TÂRGU MUREȘ

532

234

399

1.165

6

TIMIȘOARA

898

336

527

1.761

 

Total

5.756

2.677

4.131

12.564

Alegerea locurilor/posturilor

Alegerea locurilor/posturilor în specialitate se face pe baza punctajului obținut la concurs, fiind condiţionată de obţinerea unui punctaj minim de promovare de 60% din punctajul maxim realizat la nivel naţional pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu. Ocuparea locurilor/posturilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obţinut, în limita locurilor/posturilor publicate la concurs, alcătuindu-se o singură clasificare naţională pentru fiecare domeniu. 

Alegerea locurilor/posturilor în specialitate și a centrelor de pregătire se face prin Teleconferință, pe baza punctajului și a clasificărilor anunțate, în 4 zile consecutive, stabilite de comun acord între Ministerul Sănătății și instituțiile de învățământ superior cu profil medical acreditate, în intervalul orar 9,00—19,00. Candidații se vor putea prezenta în unul dintre centrele universitare: Arad, Brașov, București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Oradea, Sibiu, Târgu Mureș sau Timișoara. Dacă repartiția nu se finalizează în prima zi, respectiv în cea de-a doua sau în cea de-a treia zi, va continua în ziua următoare în același interval orar sau, după caz, până la epuizarea locurilor/posturilor publicate la concurs sau a candidaților care au drept de a alege un loc/post. Locurile și posturile rămase disponibile se vor afișa pe pagina de internet la sfârșitul fiecărei zile de repartiție.

Mai multe amănunte despre concursul de rezidențiat, AICI