Zilele UMF Iași 2021: 142 de ani de excelență în educația medicală
În perioada 6-12 decembrie 2021, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași sărbătorește 142 de ani de excelență în educația medicală. La festivitatea de deschidere care va avea loc onsite joi, 9 decembrie, de la ora 10.00, în Aula „George Emil Palade”, sunt invitați atât membri ai comunității academice a Universității, cât și oficialități ale Iașului și reprezentanți ai celorlalte universități de stat ieșene.
„Zilele UMF Iași din acest an au o simbolistică aparte deoarece, pe lângă sărbătorirea celor 142 de excelență în educație medicală, marcăm doi ani de reziliență și de eforturi deosebite ale tuturor membrilor Universității în această perioadă pandemică grea. Programul este complex, cu invitați de marcă și multe evenimente culturale și științifice, precum conferințele susținute de prof. univ. dr. Guido Silvestri, șeful departmentului patologie, Emory University, Atlanta și de prof. univ. dr. Alexandru-Vladimir Ciurea, reputat neurochirurg”, a subliniat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.
Conferințele „Grigore T. Popa”
Festivitatea de deschidere va continua de la ora 12.00 cu o conferință susținută de prof. univ. dr. Guido Silvestri, șef department patologie, Emory University, Atlanta și directorul Departamentului de Microbiologie și imunologie din cadrul Centrul Național de Cercetare a Primatelor Yerkes. Prof. univ. dr. Silvestri, care va primi din partea UMF Iași și titlul de Doctor Honors Causa, va prezenta prelegerea intitulată „Towards an HIV cure: the role of CD8+ T cells”.
Vineri, de la ora 10.00, tot în Aula „George Emil Palade”, prof. univ. dr. Alexandru-Vlad Ciurea, cunoscut neurochirurg, ne propune o conferință cu un subiect inedit: „Un studiu fascinant despre asemănările dintre anatomia și fiziologia sistemului nervos central ale delfinului și omului (verișorii noștri acvatici)”. Prof. univ. dr. Ciurea va primi de asemenea, din partea UMF Iași, cea mai înaltă distincție academică: titlul de Doctor Honoris Causa.
Tot vineri, 10 decembrie, de la ora 13.00, în Aulă, va fi lansat romanul „Cazul K”, scris de studenta medicinistă Alexandra Bujor. Cartea, apăruta la Editura Junimea, va fi prezentată de cunoscutul scriitor Liviu Antonesei.
Din Aulă, suntem invitați la Teatrul Național Iași, unde, de la ora 18.00, vor fi premiați atât profesorii emeriți și onorifici, cât și cadrele didactice care au promovat pe funcția de profesor în anul universitar 2020-2021.
Sâmbătă, 11 decembrie, de la ora 10.00, în Sala MAVIS, din clădirea Nicolae Leon, etj.12, specialiști din echipa proiectului „Centrul de Inovare şi Transfer Tehnologic MAVIS” și din cadrul Centrului Cochrane România vor susține cursul „How to publish a systematic review and meta-analysis.
În aceeași zi, de la ora 10.00, în Aula „George Emil Palade”, se lansează o serie de cărți de specialitate apărute la Editura „Gr. T. Popa”, eveniment moderat de prof. univ. dr. Eugen Târcoveanu, directorul științific al Editurii Universității.
Tot sâmbătă, de la ora 12.00, în Sala de Conferințe a Facultății de Farmacie, va avea loc un eveniment organizat de Școala Doctorală UMF Iași, în cadrul căruia doctoranzii care au desfășurat stagii de cercetare doctorală în laboratoare/clinici ale universităților din Europa își vor prezenta experiențele avute. Moderatori: prof. univ. dr. Monica Hăncianu și prof. univ. dr. Demetra Socolov.
Pe parcursul Zilelor UMF, în Muzeul de Istorie a Medicinei, va avea loc expoziția „Medicina și Arta”, organizată în colaborare cu Uniunea Artiștilor Plastici Iași și Universitatea Națională de Arte „George Enescu”.
Cercul de literatură „V. Voiculescu”
Pe 7 și 9 decembrie, în cadrul Cercului de literatură „V. Voiculescu”, vor fi prezentate, online, două cărți apărute la Ed. Herald. Astfel, pe 7 decembrie, de la ora 17.00, dr. Richard Constantinescu și invitații săi (Sorin Lucaci, psiholog & PR al Editurii Herald și Daniela Dumitrescu, psiholog clinician & psihoterapeut), vor discuta despre Neuroștiința fericirii, pornind de la volumul „Neuroștiința fericirii. Dezvoltarea conștientă a creierului către armonie și integrare” – autor dr. Daniel J. Siegel, profesor la Universitatea din California, director al centrului de cercetare „Mindful Awareness” și director executiv al centrului educațional „Mindsight Institute”. Pe 9 decembrie, de la ora 17.00, dr. Richard Constantinescu, alături de reprezentanți ai editurii Herald, ne propun tema „Creierul și prietenii săi”, pornind de la volumul „Creierul: manual de utilizare”, autor: Marco Magrini – jurnalist de știință, ce a scris timp de 24 de ani pentru cotidianul italian Il Sole 24 Ore, iar în prezent semnează în La Stampa și susține rubrica „Climatewatch” pentru revista Geographical – Royal Geographical Society.
Zilele Educației Medicale
Ca în fiecare an, sub egida Zilelor UMF Iași, se desfășoară Zilele Educației Medicale (6-12 decembrie), o serie de conferințe și workshop-uri, dar și activități caritabile organizate de către societățile studențești ale Universității: Societatea Studenților Mediciniști, Societatea Studenților Stomatologi, Societatea Studenților Farmaciști, Societatea Studențească de Chirurgie, Asociația Studenților Bioingineri, European Medical Students Association și Association Médicale de Iasi. Programul se va desfășura atât onsite, cât și online, pe Zoom sau Microsoft Teams.
Portes Ouvertes /Open Days
Și anul acesta UMF Iași organizează, în perioada 13-16 decembrie, o primă ediție din acest an universitar a Zilelor Porților Deschise pentru viitorii studenți internaționali, eveniment care se va desfășura exclusiv online. Vor avea loc prezentări ale specializărilor Medicină, Medicină Dentară, Farmacie și Balneofiziokinetoterapie, susținute de cadre didactice și studenți atât în limba engleză, cât și în limba franceză. Prezentările, care se vor desfășura pe platforma Zoom, vor fi urmate de sesiuni de întrebări și răspunsuri.