UMF Iași, în avangarda cercetării medicale translaționale prin proiectul revoluționar CANTAVAC 2.0

ian. 15, 2025 | @ Academic | 0 comentarii

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, prin Centrul Avansat de Cercetare-Dezvoltare în Medicină Experimentală (CEMEX), marchează un moment definitoriu pentru cercetarea biomedicală din România, devenind parte a unui consorțiu de elită care implementează proiectul „Dezvoltarea cercetării translaționale pentru vaccinuri, seruri și alte medicamente biologice” (CANTAVAC 2.0). Proiectul reflectă angajamentul strategic al României de a dezvolta și inova în sectorul biotehnologiilor medicale. Obiectivele includ producția de vaccinuri, seruri și alte medicamente biologice esențiale. În cadrul acestui proiect de cercetare, CEMEX va primi un buget consistent, de peste 9 milioane de euro.

„Pandemia de COVID-19 a demonstrat, fără echivoc, cât de esențială este cercetarea în domeniul vaccinurilor și produselor biologice inovative pentru protejarea sănătății publice la nivel global. În fața unei amenințări fără precedent, progresul științific a fost singura cale prin care s-au putut dezvolta rapid soluții salvatoare, de la vaccinuri eficiente până la tratamente avansate. De aceea este atât de importantă implicarea UMF Iași în implementarea unui proiect precum CANTAVAC 2.0.”, a subliniat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

Cu un buget dedicat de aproximativ 9.5 milioane de euro din totalul alocat proiectului și o durată de 5 ani (60 de luni), CANTAVAC 2.0 va fi implementat la UMF Iași în cadrul Centrului Avansat de Cercetare-Dezvoltare în Medicină Experimentală „Prof. Ostin C. Mungiu” – CEMEX. Această alocare bugetară subliniază rolul esențial al UMF Iași în transformarea cercetării biomedicale fundamentale în soluții practice și inovatoare.

CEMEX, parte integrantă a UMF Iași, dispune de o infrastructură de ultimă generație și de o echipă interdisciplinară formată din peste 35 de specialiști, care contribuie la realizarea unor proiecte de impact în domeniul sănătății.

CANTAVAC 2.0 beneficiază de finanțare prin Programul Sănătate, în cadrul unui apelul strategic de proiecte (Obiectiv 1, Prioritatea 5: Abordări inovative în cercetarea din domeniul medical), care sprijină implementarea soluțiilor de cercetare de importanță strategică în domeniul medical. Obiectivul său este să contribuie la o Europă mai competitivă și mai inteligentă prin transformarea economică inovatoare, punând accent pe dezvoltarea cercetării medicale în domenii critice, precum vaccinuri, seruri și alte medicamente biologice.