Semicentenarul Nobelului românesc, oglindit în Zilele UMF Iași
În acest an se împlinesc 50 de ani de când George Emil Palade, una dintre personalitățile științifice de seamă născute la Iași, a fost distins cu Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină, în semn de recunoaștere pentru contribuțiile sale fundamentale în domeniul biologiei celulare. În 1994, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași i-a oferit titlul de Doctor Honoris Causa, recunoscându-i contribuțiile științifice excepționale și onorându-i legătura cu orașul natal. Cu ocazia acestei duble aniversări, UMF Iași organizează simpozionul științific „Semicentenarul Nobelului românesc – 50 de ani de la conferirea Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină profesorului George Emil Palade” și lansează două albume de excepție dedicate marelui savant: unul documentar și unul filatelic, realizat în parteneriat cu Romfilatelia.
Albume de colecție
Duminică, 8 decembrie, în cadrul festivității de deschidere a Zilelor UMF Iași care va avea loc în Aula „George Emil Palade”, de la ora 10.00, va fi lansat albumul documentar „Între Nobel și Iași. George Emil Palade și moștenirea unei vieți dedicate cercetării”. „Structura acestui volum a fost concepută astfel încât să ofere cititorului o perspectivă amplă și complexă asupra vieții și operei savantului. Cuprinde texte semnate de dr. Richard Constantinescu, coordonatorul Centrului Cultural «I. I. Mironescu», de prof. univ. dr. Carol Stanciu – fost rector al UMF Iași, de prof. univ. dr. Gheorghe Popa, fost rector al Universității «Alexandru Ioan Cuza», dar și de reprezentante ale familiei Palade, Alina Tacu și Bianca-Nicole Ciobanu. Dincolo de textele celor care au contribuit, albumul se remarcă prin bogăția materialului documentar pe care îl include. Cititorii vor regăsi aici documente oficiale, corespondență privată, extrase din presa națională și internațională, precum și fotografii inedite.”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.
De asemenea, Universitatea a mai pregătit o surpriză comunității academice, prin lansarea, în parteneriat cu Romfilatelia, a unui album filatelic de colecție, intitulat „George Emil Palade – Premiul Nobel – 50 de ani. „Prin această inițiativă, dorim să aducem un omagiu moștenirii lui George Emil Palade, păstrând vie amintirea realizărilor sale în conștiința publicului larg, a studenților, dar și a lumii științifice din România și de peste hotare. Albumul filatelic aniversar este mai mult decât o colecție de timbre; este o veritabilă punte între trecutul glorios și viitorul promițător al științei medicale, simbolizând valorile fundamentale ale cunoașterii și ale inovației.”, a mai subliniat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu.
Simpozion științific
Luni, de la ora 13.00, în Aula „Alexandru Tzaicu” a Centrului de Simulare „Prof. Univ. Dr. Cristian Dragomir”, se va desfășura simpozionul științific intitulat „Semicentenarul Nobelului românesc – 50 de ani de la conferirea Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină profesorului George Emil Palade”.
Programul include prezentări ale unor personalități științifice internaționale, precum prof. univ. dr. Martin Lee Chalfie, prof. univ. dr. Ole Petersen, dr. Peter Hegyi, prof. univ. dr. Dan Gabriel Duda, prof. univ. dr. Cristian Apetrei și acad. Irinel Popescu.
Prof. univ. dr. Martin Lee Chalfie este un neurobiolog cunoscut pentru contribuțiile sale remarcabile în biologia moleculară și pentru dezvoltarea utilizării proteinei fluorescente verzi (GFP) ca marker genetic, o tehnologie revoluționară pentru studiul proceselor biologice. În 2008, a primit Premiul Nobel pentru Chimie, alături de Osamu Shimomura și Roger Y. Tsien.
Prof. univ. dr. Ole Holger Petersen, medic și fiziolog danez, în prezent profesor la Universitatea Cardiff, Marea Britanie. A fost primul din lume care a utilizat tehnica patch clamp pe celule epiteliale.
Dr. Peter Hegyi, membru al Academiei de Știinţe din Ungaria și directorul Centrului de Medicină Translațională de la Universitatea Semmelweis din Budapesta. Descoperirile sale revoluționare în pancreatologie au elucidat rolul critic al celulelor ductale în pancreatită.
Prof. univ. dr. Dan Gabriel Duda este profesor asociat la Harvard Medical School, director al Programului de Cercetare Translațională în Radioterapie pentru Tumori Gastrointestinale și cercetător principal la Massachusetts General Hospital (MGH).
Prof. univ. dr. Cristian Apetrei este profesor de Boli Infecțioase și Microbiologie la Facultatea de Medicină, Universitatea din Pittsburgh, Statele Unite ale Americii.
Prof. univ. dr. Irinel Popescu este membru titular al Academiei Române, Secția de Științe Medicale. În anul 2000 introduce transplantul hepatic la nivel clinic și este inițiatorul chirurgiei robotice în România.
La această sesiune omagială va participa, online, și doamna academician Maya Simionescu, preşedintele Secţiei de Ştiinţe Biologice a Academiei Române, care va vorbi despre „moștenirea” marelui savant George Emil Palade.
Programul simpozionului:
13.00 – 13.30
Symposium Opening: Celebrating the Legacy of George Emil Palade in Modern Cell Biology
13.30 – 15.00. Plenary session I
Professor Martin Chalfie – The Continuing Need for Useless Knowledge
Professor Ole Petersen – Control of Pancreatic Secretion: My Interactions with George Palade
Dr. Peter Hegyi – From Science to Society
15.15 – 16.45. Plenary session II:
Professor Dan Gabriel Duda – Transforming Liver Cancer Treatment through Translational Studies of the Tumor Microenvironment
Professor Cristian Apetrei – Histoire de la folie au temps des pandemies
Professor Irinel Popescu – Current trends in liver preservation