Săptămâna diversității: Portrete de femei medic
Cea de a treia ediție a Săptămânii diversității la UMF Iași debutează luni, 15 mai, la ora 13.00, în Muzeul de Istorie a Medicinei, cu o expoziție inedită de pictură, „Portrete de femei medic”, semnată de artistul plastic ieșean Ovidiu Agavriloaei.
După vernisajul prezentat de criticul de artă dr. Mirela Ștefănescu, vă invităm, de la ora 14.00, în Aula „George Emil Palade”, să descoperiți poveștile de viață ale unor ieșence remarcabile, reprezentative pentru mișcarea de emancipare a femeilor din România. Dr. Richard Constantinescu, directorul Centrului Cultural I. I. Mironescu va prezenta amănunte biografice mai puțin cunoscute publicului despre Elena Densușianu-Pușcariu, prima femeie profesor universitar din România și prima femeie profesor de oftalmologie din lume și despre Marta Trancu-Rainer, prima femeie chirurg din România. De asemenea, studenta Delia Scripcariu va vorbi despre o figură importantă din istoria feminismului românesc: Maria C. Buțureanu, una dintre cele mai active feministe din România, mama cunoscutului chirurg ieșean Vladimir Buțureanu. Scriitoare, publicistă, militantă pentru emanciparea femeilor din România, Maria Buțureanu a fost membră fondatoare a Asociației pentru emanciparea civilă și politică a femeilor române și a coordonat publicațiile „Unirea femeilor române” și „Buletinul trimestrial al Asociației pentru Emanciparea Civilă şi Politică a Femeilor Române”. De asemenea este autoarea unor lucrări literare ce au ca subiect emanciparea femeii (Răni sufletești, Zări de lumină, Vis de mamă) şi studii sociologice (Femeia, 1991).
O altă femeie medic cu o carieră impresionantă, din păcate rar amintită în cărțile de istorie a medicinei, este Alexandrina Palade Năstase, soția marelui profesor de dermatologie Gheorghe Năstase. Despre prima femeie care a primit Ordinul „Steaua României” cu spade în gradul de Cavaler, prin Înalt Decret al Majestăţii sale Regele Ferdinand, în 1917, va ține o prelegere prof. Ana Ciornei, care deține documente și fotografii din arhiva personală a familiei de medici și profesori Alexandrina și Gheorghe Năstase.