Psihiatrul Gabriel Diaconu: „Gândirea riscantă și riscurile gândirii”
Invitat la cea de a doua ediție a Săptămânii diversității la UFM Iași, dr. Gabriel Diaconu, psihiatru, unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în materie de stres posttraumatic, specializat în suicidologie și psihotraumatologie, precum și în intervenție de criză și gestionarea conflictelor interetnice, va discuta cu dr. Richard Constantinescu, directorul Centrului Cultural „I.I. Mironescu” al UMF Iași, despre „Gândirea riscantă și riscurile gândirii”. Evenimentul se va desfășura online luni, 16 mai 2022, de la ora 18.00, pe platforma ZOOM, și va fi transmis și pe paginile de Facebook și YouTube ale UMF Iași.
Una dintre temele acestui dialog este acceptarea diversității, misiune dificilă pentru cei care nu reușesc să-și scoată din bagajul cultural acumulat de-a lungul anilor toate stereotipurile și prejudecățile. Bagaj care ne împiedică și să gândim riscant, să găsim soluții creative în situații limită, să ne înțelegem cu adevărat fricile și să îmbrățișăm într-un mod pozitiv criticile. Cu alte cuvinte, să gândim „outside the box”.
Gabriel Diaconu este director medical centrul MindCare, medic specialist psihiatru, cu supraspecializare în suicidologie şi psihotraumatologie, intervenţie de criză şi gestionarea conflictelor interetnice. În ultimii 3 ani funcţionează mai întâi ca fellow la Spitalul Douglas din Montreal (Quebec, Canada) şi apoi ca bursier guvernamental canadian într-un program transdisciplinar de formare în competenţe privind comportamentul suicidar la copil şi adult. Eset investigator asociat al grupului McGill de studii asupra suicidului, Universitatea McGill , Montreal, Canada, membru permanent al CRISE (Centrul de cercetare şi intervenţie în suicid şi eutanasie, Universite du Quebec a Montreal, Canada) și investigator asociat în proiectul de cercetare şi dezvoltare transculturală al Universităţii din Viena în colaborare cu Universitatea din Prishtina (Kosovo) şi Universitatea Rijeka (Croaţia).