„Policlinica de Stomatologie Infantilă Iași renaște într-o formă modernă”

ian. 20, 2025 | @ Administrativ | 0 comentarii

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași a inaugurat luni, 20 ianuarie 2025, Policlinica de Stomatologie Pediatrică, situată pe strada str. Alexandru Lăpușneanu, după finalizarea unor lucrări complexe de reabilitare și modernizare.

Clădirea, reabilitată după 45 de ani de la înființare, este acum dotată cu aparatură modernă, oferind studenților condiții optime pentru desfășurarea activităților didactice. Acest proiect, cu o valoare totală de aproape 9 milioane de euro (cost de investiție 7.500.000 de euro și echipamente de 1.400.000 de euro), va contribui semnificativ la formarea viitorilor specialiști din domeniul stomatologiei și la consolidarea infrastructurii medicale din regiune. Sursele de finanţare au fost într-o proporție covârșitoare venituri proprii ale Universității și alocările de la bugetul de stat prin Ministerul Educației. Este un proiect foarte important pentru comunitatea noastră academică și medicală. Policlinica renaște într-o formă modernă, asigurând cele mai bune condiții pentru învățământul clinic. Ne dorim ca studenții să beneficieze de un mediu de studiu la standarde internaționale. În același timp, Policlinica va continua să deservească copiii din Iași și din împrejurimi, contribuind la sănătatea orală a comunității locale.”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

Despre noua imagine a Clinicii de Stomatologie Pediatrică a vorbit și prof. univ. dr. Monica Tatarciuc, decanul Facultății de Medicină Dentară: „Parcursul a început în anul 1963 când a fost conceput primul curs de Stomatologie Infantilă, de către Profesorul universitar Mircea Rusu iar în 1980 s-a dat în folosinţă Clinică de Stomatologie Infantilă în Stradă Lapusneanu 20. În anul 1995, expresie a dezvoltării domeniului, s-au definit cele două specializări: Ortodonţie şi Pedodonţie, care conferă cadrul formării de noi specialişti la nivel de absolvenţi  şi rezidenţi. Noua dotare a Clinicii de Stomatologie Infantilă vine să susţină angajamentul  de a oferi servicii medicale integrate şi de înaltă calitate tuturor pacienţilor. Acesta noua imagine a clinicii a reprezentat un proiect ambiţios şi inovator, nefiind doar o investiţie în sănătate, ci şi o promisiune de excelenta medicală pentru întreaga regiune de Nord Est. Ne propunem să oferim pacienţilor acces rapid la investigaţii şi tratamente complexe, cu suportul unei echipe medicale de top şi al celor mai moderne tehnologii.”

Restaurare și modernizare

Proiectul de reabilitare a inclus atât consolidarea structurii clădirii, cât și modernizarea spațiilor interioare, pentru a respecta standardele actuale de siguranță și confort. Policlinica are acum o structură funcțională modernizată, incluzând un amfiteatru, șase săli de curs și 41 scaune stomatologice echipate cu tehnologie de ultimă generație dispuse astfel:

  • La demisol sunt amplasate vestiarele, grupuri sanitare, respectiv spaţiile tehnice aferente clădirii.
  • La parter se află zona de primire pacienţi, în directă legătură cu circulaţiile verticale destinate acestora (scară şi lift), registratura, primire urgenţe, cabinet consultaţii-triere secţia de radiologie, 4 scaune dentare în cabinete de consultație, un amfiteatru de 70 de locuri și două săli de curs de 18 și respectiv 30 de locuri.
  • Etajul 1 găzduieşte secţia de pedodonţie cu 15 scaune stomatologice organizate în diferite cabinete: cabinet profesor, rezidenţi, 16 scaune dentare în cabinete de consultație.
  • La etajul 2 sunt amplasate o sală de curs, o sală tratamente, sală ortodonţie – tratamente speciale, cabinete profesori şi rezidenţi, respectiv 15 scaune dentare în cabinete de consultație.
  • La etajul 3 se află, de asemenea, o sală de curs, o sală prevenţie şi ergonomie adulţi, 6 scaune stomatologice, laboratorul dentar şi cabinete medici şi studenţi.
  • La mansardă sunt două săli de curs și birouri.

Clădirea a fost dotată cu echipamente de ultimă generație, în valoare de peste 7 milioane de lei, de la unituri dentare printre care și unul pentru persoane cu dizabilități, sistem avansat de imagistică cu raze X, sistem de radiografie și sistem de scanner intraoral până la manechine si consumabile tehnica dentara, videoproiector și ecran proiecție electric.

Moștenirea profesorului Mircea Rusu

Policlinica poartă amprenta profesorului Mircea Rusu, fondator al disciplinei de pedodonție și ortodonție la UMF Iași, care a fost un pionier în dezvoltarea acestui spațiu. „Policlinica construită în anii ’80 la inițiativa regretatului profesor Mircea Rusu era cunoscută și pentru frescele și desenele realizate de copii, care ofereau căldură spațiului medical. Odată cu reabilitarea, aceste elemente s-au pierdut, însă, în colaborare cu Universitatea Națională de Arte «George Enescu» din Iași, am realizat un proiect artistic prin care pereții interiori ai clădirii au fost redecorați.”, a mai subliniat și prof. univ. dr. Viorel Scripcariu.

Profesorul Rusu a avut viziunea de a crea o clinică unică, dedicată sănătății orale a copiilor și educației medicale, iar clădirea a fost inaugurată pentru prima dată în 1980.

Despre acel moment important din istoria Facultății de Medicină Dentară a UMF Iași și-a adus aminte, cu emoții, prof. univ. dr. Irina Zetu, titularul disciplinei Ortodonție si Ortopedie Dento-Facială, pe atunci studentă în ultimul an: „Am avut șansa să fiu prezentă, ca studentă în anul 5, la deschiderea clinicii denumită atunci  de «stomatologie infantilă» , cea mai modernă din ţară la acea vreme, că am urmărit apoi evoluţia acestei clinicii care a fost apreciată și a devenit Centru OMS pentru zona de Sud-Est a Europei și că am participat la cercetările inițiate de domnul profesor Mircea Rusu în colaborare cu OMS. Este, așadar, o clinică cu tradiții didactice și de cercetare, care a avut doar personalităţi care au continuat cele începute de domnul profesor Rusu. Clinica de ortodonţie are numeroase colaborări naționale și internaţionale și a atras și atrage un număr mare de medici din ţară și din străinătate în învățământul postuniversitar. Astăzi sunt din nou privilegiata că am șansa să particip la redeschiderea clinicii de stomatologie pediatrică, din nou cea mai modernă din ţară și una dintre cele mai moderne din Europa”.

Despre cea de a doua disciplină reprezentată în Clinica de Stomatologie Pediatrică a vorbit și prof. univ. dr. Vasilica Toma, titularul disciplinei de Pedodonție, care a subliniat că pedodonția, „stomatologia copilului”, „nu înseamnă doar tratamentul cariei (simple și complicate) a dinților temporari și a dinților permanenți tineri”. „Pedodonția cuprinde și tratamentul afecțiunilor gingivale, a traumatismelor dentare (atât de frecvente la copil), a distrofiilor dentare (acele tulburări în structura țesuturilor dentare)”, precum și „prevenție stomatologică” și „management comportamental”.