Mediciniști la Operă. O reverență pentru începutul zilei

S-a întâmplat din nou – și încă splendid: a doua ediție a proiectului „Mediciniști la Operă”, o premieră absolută în peisajul educației medicale românești. Studenții Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași au pășit, organizat și entuziast, în lumea operei. Pentru prima dată în România, viitorii medici au fost invitați să asiste la o repetiție generală la Opera Națională Română Iași. Accesul a fost gratuit, dar cu locuri limitate – 200 mai exact – iar înscrierea s-a făcut rapid, digital, cu un simplu scan de cod QR și carnetul de student pregătit.
Spectacolul? Monumentala Aida de Giuseppe Verdi, cu libretul lui Antonio Ghislanzoni – o dramă romantică în toată puterea cuvântului. Emoția pasiunii, forța conflictelor interioare și o muzică ce depășește epoca. Pe scenă, soliști invitați, corul mare și cel de copii, baletul și orchestra Operei din Iași, sub bagheta maestrului Iurie Florea.
Maestrul Florea, venit de la Opera Națională București, era uimit că într-o universitate medicală din România pot exista astfel de inițiative. Cu un zâmbet larg, mi-a spus că în cele câteva zile petrecute la Iași a auzit neobișnuit de multă franceză pe străzi. I-am explicat: la UMF Iași se vorbește limba medicinei în mai multe idiomuri. Și că, uneori, chiar e permis să numim orașul Micul Paris.
În dimineața acelei repetiții generale, afară era o vreme care descurajează orice început de zi. Și totuși, studenții așteptau deja la intrare, cu zeci de minute înainte de deschiderea ușilor. O studentă din programul în limba engleză mi-a spus că a venit, deși avea examen în doar trei ore. Alți peste 100 de colegi ai ei erau acolo, luminați la chip de ceea ce vedeau și ascultau. În pauză, câțiva studenți francezi mi-au mărturisit că la Paris nu își permit să meargă la operă din cauza prețurilor. Alții veneau și spuneau doar atât: „Amazing. Amazing!”.
A fost, fără îndoială, un început de zi cu sens. Poate chiar un model. Cum ar fi ca fiecare zi din spitale să înceapă cu un sfert de oră de gânduri împărtășite, de liniște, de muzică, de cafea și poate un croissant? Înainte de raportul de gardă. Înainte de pesimismul cotidian. O igienă a sufletului, nu doar a mâinilor.
Ne grăbim adesea să ne intoxicăm cu oboseală și nemulțumire de la prima oră. Dar bucuria, dacă e antrenată, poate deveni contagioasă. Chiar și în spitale. Poate mai ales acolo.
Evenimentul a fost organizat de Centrul Cultural „I.I. Mironescu”, în parteneriat cu Opera Națională Română Iași. S-a născut din dorința sinceră a studenților internaționali de a descoperi cultura locului în care învață. Și s-a transformat într-o punte. Între arte și știință. Între limbaje. Între generații.
Poate părea o utopie să vorbim despre entuziasm, artă și speranță în contextul educației medicale sau al vieții de spital. Dar, cum spunea Oscar Wilde: „O hartă a lumii care nu include utopia nu merită privită”.
Poate că exact de asta avem nevoie. De un vis cu ochii deschiși. Și de o operă, măcar din când în când, care să ne amintească cine suntem.
Dr. Richard Constantinescu
Coordonator al Centrului Cultural „I.I. Mironescu”