„Incizii în arta plastică – Colecționari-medici din România și rolul artei în profesia lor”
În decembrie 2016, cu ocazia Zilelor Universității, tânărul critic de artă Adrian Buga a prezentat comunității UMF-iste documentarul „Arta chirurgului”. Realizatorul peliculei a studiat milimetric, cu o sensibilitate și profunzime deosebite, întreaga colecție a marelui oncolog Ion Chiricuță, colecție care conține lucrări semnate de celebri pictori români, printre care Theodor Pallady, Gheorghe Petrașcu, Iosif Iser, Nicolae Tonitza, Dumitru Ghiață, Alexandru Ciucurencu, Corneliu Baba, Ion Țuculescu și Marcel Chirnoagă.
După opt ani, Adrian Buga revine la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași pentru a ține conferința „Incizii în arta plastică – Colecționari-medici din România și rolul artei în profesia lor”, pornind de la volumul apărut în acest an la Editura ARGO Art Publishing. Evenimentul va avea loc joi, 31 octombrie 2024, la ora 14.00, în Aula „George Emil Palade” a UMF Iași.
„Invit întreaga comunitate academică să participe la acest eveniment special, care ne oferă ocazia să explorăm împreună legătura subtilă și profundă dintre artă și profesia medicală”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.
Adrian Buga este istoric și critic de artă, consultant al Casei Majestății Sale Regelui Mihai I al României. Este expert atestat al Ministerului Culturii în domeniile: Pictură românească sec. XX; Colecția Regală de Artă; Obiecte de cult iudaic. În anul 2008 pune bazele unei societăți de consultanță în artă ARGO Art Consulting și în 2014 a Editurii ARGO Art Publishing.
„Incizii în arta plastică – Colecționari-medici din România și rolul artei în profesia lor” este lucrarea sa de doctorat transformată într-un volum publicat în condiții grafice deosebite. „Pentru a înțelege încercarea regimurilor totalitare de a șterge viața colecționarilor-medici și de a o rescrie în interesul lor, propun cititorului să perceapă documentele și fotografiile prezentate în acest studiu ca pe un palimpsest, iar lucrărilor de artă reproduse, cărora, alături de textele însoțitoare, l-am dat o însemnătate mare, doresc să fie martori tăcuți ai unei epoci. Rog cititorul-privitor să parcurgă acești martori ca pe stop-cadre dintr-un film documentar care trebuie îmbunătățit permanent, iar pe medicii întâlniți în aceste pagini să-i înțeleagă ca pe dovezii vii ale unor lumi greu de descifrat. Medicii, artiștii și arta lor au schimbat, în bine, istoria culturală și medicală a țării. Cât despre mecanismul distructiv format de aparatul comunist, vă rog să vă imaginați țara noastră ca pe o grădină bogată; comunismul nu a ucis doar frunzele, florile sau arborii, ci a pătruns adânc în solul care le hrănea. A penetrat adânc, încât a încercat să schimbe chiar și seva dătătoare de viață a artei prinsă sub comunism. A smuls multe dintre rădăcini și a plantat specii otrăvitoare, și, mai mult, ajuns cu forța în zona germinatoare a artei și a colecționarilor, comunismul a turnat substanțe toxice în acel sol, ca să se asigure că orice producea… urma să nu mai fie ca înainte. Spiritul acestor medici colecționari s-a dovedit a fi mult mai durabil decât ne putem imagina, iar colecția lor de artă s-a transformat într-o grădină secretă, care, cu efecte rizomatice, încă mai germinează în memoria perenă a celor care nu uită.”, explică autorul.