Festivitatea de deschidere a Zilelor UMF Iași: „Cred cu tărie că avem acum liniştea interioară care ne permite să construim împreună”
Atmosfera relaxată și plină de căldură a ceremoniei de deschidere a Zilelor UMF Iași, care a avut loc miercuri, 6 decembrie, în Aula „George Emil Palade”, s-a transmis în toate manifestările culturale și științifice organizate cu ocazia sărbătoririi a 144 de ani de excelență în învățământul medical superior ieșean.
La ceremonie au participat atât de membri ai comunității academice a Universității, cât și oficialități ale Iașului și reprezentanți ai altor universități de stat ieșene. De asemenea, ministrul Educației, doamna Ligia Deca, precum și prof. univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu, președinte al Consiliului Național al Rectorilor din România, s-au alăturat online pentru a transmite felicitări studenților și corpului profesoral.
„UMF Iași este un pionier în digitalizarea și standardizarea evaluării studenților”
Ministrul Educației, doamna Ligia Deca, a felicitat comunitatea UMF Iași pentru „parcursul său în cadrul sistemului național de învățământ superior și al impactului asupra întregii societăți ieșene”. „Îi mulțumesc personal domnului rector pentru sprijinitul constant în tot ceea ce a însemnat creionarea unor măsuri care să se uite spre viitor, însă în același timp să nu ignore tradițiile valoroase pe care învățământul superior românesc le păstrează cu sfințenie”.
Prof. univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu a subliniat realizările UMF Iași în ultimii ani, inclusiv în perioada pandemică: „Ați fost printre primele universități care au trecut la învățământ online, având deja o platformă bine pusă la punct.”
Președintele CNR a remarcat „o evoluție remarcabilă și din punct de vedere al infrastructurii – ați finalizat o nouă clădire, un centru de simulare. Apreciez încă o dată leadership-ul echipei manageriale”, dar și implicarea conducerii universității în crearea unei rețele de spitale universitare. De asemenea, prof.univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu a amintit și de prezenta constantă a Universității în rankingurile internaționale și că „UMF Iași este un pionier în digitalizarea și standardizarea evaluării studenților, un lucru obligatoriu din mai multe perspective, inclusiv din cea a Legii Învățământului Superior – România Educată.”
„Investim în continuare în infrastructura Universităţii, fie că vorbim de zona de cercetare sau de spaţiile de desfăşurare a procesului didactic”
Amfitrionul manifestării, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, a punctat în discursul său cele mai importante proiecte ale UMF Iași din ultimii ani, dar a dezvăluit și câteva dintre obiectivele pe termen scurt. Unul dintre acestea este legat de reforma curriculară: „Un prim obiectiv, capital, este alinierea Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi la standardele de calitate ale învăţământului medical european. Aliniere care nu se poate realiza fără o reformă curriculară reală şi profundă. Nu este uşor, nu este confortabil, dar este necesar şi benefic. Examenul digital implementat deja la nivelul întregii Universităţi este un pas semnificativ în direcţia corectă”.
„Investim în continuare în infrastructura Universităţii, fie că vorbim de zona de cercetare (Centrul de Cercetări Fundamentale va fi funcţional în aproximativ 2 ani) sau de spaţiile de desfăşurare a procesului didactic – mă refer aici la proiecte în derulare precum refacerea clădirii Bolţii stomatologice sau renovarea clădirii Facultăţii de Farmacie.”, a mai subliniat prof, univ. dr. Viorel Scripcariu,
De asemenea, rectorul a menționat și reducerea normelor didactice, „obţinând astfel mai multe posturi vacante, care reprezintă tot atâtea noi oportunități de cariere universitare pentru colegii noştri mai tineri”.
„Avem aşadar astăzi premisele, resursele şi liniştea necesare pentru a construi, pentru a păşi mai departe pe drumul pe care l-am ales pentru noi. Şi avem obligaţia morală să o facem, să valorificăm acest context favorabil la care am contribuit cu toţii. Sunt lucruri concrete de făcut, există borne clare pe care le avem de atins în drumul nostru comun. Realizările şi planurile pe care le-am rezumat în aceste câteva minute sunt argumente în favoarea afirmaţiei că suntem o universitate solidă din punctul de vedere al resurselor umane, logistice şi financiare, o universitate tot mai bine văzută în exterior şi angajată pe un drum clar şi dovedit a fi corect, prin rezultate şi prin recunoaştere.”, a concluzionat rectorul.
Prof. univ. dr. Irina Draga Căruntu, președintele Senatului Universitar, a vorbit despre „pasiunea” pentru medicină, firul invizibil care leagă generațiile de profesori care au dus mai departe prestigiul UMF Iași: „Momentele aniversare au întotdeauna o ancoră în trecut și o spirală către viitor. Între ancoră și infinitul spiralei, aș vrea să subliniez un element esențial al statutului nostru de astăzi ca descendenți educaționali din personalitățile remarcabile ale României modern. Pasiunea pentru medicină, în balanța dintre practica medicală dedicată celor în suferință și actul de educație translat în formarea viitorilor medici a fost și este trăsătura esențială a celor care au fondat și dezvoltat cu pași mai mici sau mai mari școala de medicină de la Iași.”
Mesajul rectorilor universităților de stat din Iași a fost rostit în acest an de prof. univ. dr. Maria Carmen Loghin, prorector al Universității tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași. „UMF Iași reprezintă pentru comunitatea universitară a Iașului un competitor absolut necesar pentru creșterea și dezvoltarea academică”. Prorectorul UTI a scos în evidență și latura internațională puternică a UMF Iași:. „Nu vreau să văd doar partea pragmatică, de a vedea mulți studenți străini, vreau să văd ceea ce trece dincolo de finalizarea studiilor. Îmi pot doar imagina ce înseamnă acești absolvenți în momentul în care se împrăștie în lume și devin reprezentanți și ambasadori ai Universității în lume”. De asemenea, prof. univ. dr. a subliniat importanța colaborării universitare în ceea ce privește cercetarea: „Este absolut clar că nu ne putem gândi că putem face și obține rezultate de unii singuri. În acest moment nu mai avem o cercetare medicală, una inginerească, ci avem o întrepătrundere și o colaborare continuă cu orice ramură a cercetării. Fără doar și poate că împreună, toate universitățile din Iași, constituim o forță redutabilă care va avea impact nu local, nu regional, dar la nivel național copleșitor într-un viitor apropiat.”
Mesaje de felictare au transmis și autoritățile Iașului: prefectul Iașului, domnul Bogdan Cojocaru, președintele Consiliului Județean, domnul Costel Alexe, primarul Mihai Chirica, dar și reprezentanți ai cultelor: Părintele Marian Timofte, Vicar Administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor și părintele Iosif Antili, de la Episcopia Romano-Catolică Iași.
La finalul festivității de deschidere au fost premiate cadrele didactice care au promovat în funcția de profesor în anul universitar 2022 – 2023.