Eveniment de excepție: Lansarea unei noi ediții a romanului „Oameni și bisturie”, de prof. univ. dr. Adrian Aldea

Miercuri, 9 aprilie, de la ora 14.00, la Muzeul de Istorie a Medicinei a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, va avea loc lansarea unei noi ediții a romanului „Oameni și bisturie”, apărut la Editura Junimea și semnat de prof. univ. dr. Adrian Aldea. Evenimentul este organizat de Centrul Cultural „I. I. Mironescu” din cadrul UMF Iași.
Dr. Richard Constantinescu, coordonatorul Centrului și titularul disciplinei de Istoria Medicinei, subliniază importanța acestei relansări: „Noua ediție a romanului «Oameni și bisturie», semnat de profesorul, medicul și colecționarul Adrian Aldea, aduce în actualitate o voce literară autentică și profund umană din literatura medicală românească. De peste două decenii urmăresc scrierile medicilor și pot spune, fără rezerve, că această carte rămâne una dintre cele mai solide expresii narative ale profesiei de chirurg în contextul unei epoci marcate de contraste, între anii 1950 și 1990. Criticul Ion Holban subliniază just dimensiunea balzaciană a construcției epice, iar regretatul Ion Băieșu vorbește despre un adevăr scris fără cosmetizări: o literatură trăită, nu doar imaginată. Oameni și bisturie nu e doar un roman, ci o memorie a profesiei medicale, o meditație asupra alegerilor, limitelor și forței interioare a celor care aleg să taie răul la rădăcină. Această relansare reamintește că literatura medicilor merită un loc central în peisajul nostru cultural.”
Un roman al suferinței și al luptei pentru vocație
Scriitorul Valeriu Stancu, în prefața romanului, îl definește drept „romanul pătimirii unui neam”: „Nu intenţionez să intru în vâltoarea disputei medic-scriitor sau scriitor-medic, dispută ce nu ia în seamă decât unele aspecte formale ale înveşnicirii prin Cuvânt. Pentru mine, dacă ai har, poți fi creator, indiferent de modul în care-ți câștigi pâinea. În istoria literaturii române există mulți scriitori care au exercitat profesiunea de medic, de la Vasile Voiculescu până la Augustin Buzura şi lorgu Gălăţeanu sau până la ieşenii Ion Hurjui şi Liviu Pendefunda. Un astfel de ieşean dăruit cu harul împlinirii prin scris şi care a exercitat o viaţă întreagă nobila profesiune de medic este profesorul doctor Adrian Aldea, care, în mai multe ediții, şi-a răsfățat cititorii cu impresionantul roman «Oameni şi bisturie».”
Romanul reconstituie atmosfera din spitalele comuniste, în care medicii devotați profesiei erau adesea marginalizați, în timp ce alții căutau să parvină și să profite de sistem. „Atmosfera şi acţiunea din volumul scriitorului ieşean amintesc prin multe aspecte (viaţa de spital, anchetarea medicului chirurg etc.) de romanul «Orgolii» al clujeanului Augustin Buzura. În ambele proze (și în realitate, de fapt!) spitalele comuniste se dovedesc a fi un viespar unde domnesc blazarea, incompetenţa, arivismul, suspiciunea, zavistia, carierismul, ratarea… Cei care cunosc meserie, cei care vor să se realizeze ca medici devotați profesiunii alese şi jurământului lui Hipocrat sunt marginalizați, urmăriți, batjocoriţi, alungaţi şi chiar întemniţaţi”, subliniază Valeriu Stancu.
Povestea unui manuscris interzis de cenzură
Istoria romanului „Oameni și bisturie” este marcată de dificultăți și cenzură. Manuscrisul a fost predat editurii Albatros în 1984, însă nu a trecut de cenzura comunistă. Abia în 1990, prin intermediul scriitorului Aurel Băieșu, cartea a fost publicată la Editura A.M.B., având un succes de librărie incontestabil. Romanul, cu un puternic caracter autobiografic, urmărește odiseea profesională și sentimentală a tânărului chirurg Andrei Barbu în perioada tulbure a anilor 1960-1980. „Este un adevărat studiu al anatomiei suferinței. Deși redă numai o picătură din oceanul de suferințe pe care le-a îndurat poporul român din 1946 încoace, autorul urmărește odiseea profesională și sentimentală a tânărului chirurg Andrei Barbu în perioada tulbure a anilor 1960-1980, fără să dramatizeze situațiile dificile pe care le traversează și pe care uneori le tratează cu umor.”, se mai arat în prefața cărții.
Medicul și scriitorul Adrian Aldea
Născut în 1938 la Ploiești, Adrian Aldea a urmat Facultatea de Medicină din Iași, între 1956 și 1962, specializându-se ulterior în chirurgie generală și chirurgie toracică. În 1971, și-a obținut doctoratul în chirurgia toracică. A activat ca medic primar și a ocupat funcția de șef de secție la Chirurgie Generală în Spitalul din Buzău între 1976 și 1999. Ulterior, a preluat conducerea Secției de Chirurgie Toracică de la Spitalul de Pneumologie Iași. A fost, de asemenea, profesor de chirurgie toracică la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, contribuind la formarea generațiilor de studenți și specialiști în domeniu.
Pe lângă cariera medicală, Adrian Aldea s-a remarcat și ca scriitor prolific. A publicat singur sau în colaborare 10 monografii și tratate, precum și 75 de lucrări științifice în reviste naționale și internaționale. De asemenea, a semnat numeroase eseuri, pamflete, cronici de artă plastică și texte memorialistice în publicații precum Cronica, Contemporanul, Convorbiri literare, Pagini Bârlădene și Opinia de Buzău.
Printre volumele sale se numără romanul Oameni și bisturie (apărut în ediții succesive în 1991, 1992 și 1993 la Editurile AMB și Semne), Medicinist în târgul Ieșilor (Ed. Semne, 1996), Viața ca labirint, arta ca speranță – eseuri într-un album de artă (Ed. ArtXXI, 2013) și Amintiri dintr-o copilărie furată (Ed. Cronedit, 2015).