Jurnalul unei zile minunate: Absolvenții de la Medicină au rostit Jurământul lui Hipocrate
Chiar dacă a venit cu întârziere și cu restricții impuse de situația epidemiologică, Ceremonia de Absolvire a celor 480 de absolvenți mediciniști de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași a fost vibrantă și luminoasă, pe fundalul emoțiilor și a unei zile de septembrie mângâietoare. 17 septembie 2020. Evenimentul a avut loc de la ora 10.00 în Piața Națiunii – Esplanada UMF Iași.
Ca în fiecare an, Ceremonia a debutat cu imnul academic Gaudeamus Igitur și cu intrarea pe scenă a conducerii Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași: rector, prorectori și decanii celor patru facultăți. Au urmat saluturile de despărțire și motivaționale, citirea „cataloagelor”, pentru ultima oară, și depunerea tradiționalului Jurământ al lui Hipocrate.
„E multă speranţă investită în noi, şi nu putem oferi societăţii alt răspuns decât «vom da tot ceea ce putem da, şi încă ceva în plus»”
În salutul său, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași, i-a încurajat și felicitat pe absolvenți și le-a dat câteva sfaturi importante în aceste vremuri tulburi: „Precauţie, nu panică; domnia raţiunii şi nu emoţiile copleşitoare, debilitante – acestea sunt liniile directoare, principiile care trebuie să ne ghideze acţiunile şi starea noastră de spirit în aceste vremuri. Şi nu uitaţi niciun moment că pandemia Covid-19 nu are voie să ne acapareze toată energia noastră, pentru că, în spatele ei, patologiile grave cu care ne luptăm zi de zi sunt tot acolo, iar pacienţii noştri nu trebuie să se simtă astăzi cu un pas mai departe de medic decât ieri. Pe de altă parte, vă invit pe toți să priviți această pandemie ca pe o provocare. O provocare din perspectiva educației, a felului de a vă desăvărși menirea pentru care v-am pregătit până azi. Atunci când ai în fața ta un obstacol, nu dai înapoi. Cauți să-l depășești. Cauți să fii mai creativ și mai inteligent decât ai fost în trecut. Și cauți totodată să tragi anumite învățăminte. Într-adevăr, pandemia n-ea schimbat modul de viață. Reglementările ne-au enervate și ne-au obosit. Stresul este mai prezent decât oricînd. Dar acestea sunt datele problemei, pe acestea trebuie să le rezolvăm”.
În discursul său, rectorul a subliniat că pandemia a adus pe spatele medicilor mai multe responsabilități ca niciodată: „Da, ca medici în anul 2020 este necesar să muncim mai mult, să fim mai înţelepţi, mai calmi şi să dăm dovadă de mai multă compasiune ca niciodată. Trebuie să ne adaptăm – acesta este, cred, cuvântul cheie astăzi. La Universitatea de Medicină şi Farmacie «Grigore T. Popa » din Iaşi am reușit să creăm stabilitate și să oferim predictibilitate prin rapiditatea și eficiența cu care am mutat actul didactic în mediul online. Am fost printre primele universităţi de medicină care a reuşit să mute integral procesul didactic în mediul online, încă din luna martie a acestui an. Am dovedit astfel că în situații de criză suntem capabili să ne adaptăm, să strângem rândurile și să performăm. Altfel spus, am dovedit, pe tot parcursul anului, că școala medicală de la Iaşi este una serioasă şi modernă şi cred că acesta este unul din motivele care explică numărul mare de candidați la concursul de admitere din acest an.
Trăim, cu siguranţă, vremuri complicate. Suntem astăzi personajele unei istorii pe care o vom povesti copiilor şi nepoţilor noştri şi din care am certitudinea că vom învăţa multe, pentru viitor. Ca medici, sunteţi acum şi voi în centrul atenţiei opiniei publice. E multă speranţă investită în noi, şi nu putem oferi societăţii alt răspuns decât «vom da tot ceea ce putem da, şi încă ceva în plus»”.
Prof. univ. dr. Lăcrămioara Ionela Șerban, decanul Facultății de Medicină, a ținut un discurs plin de căldură pentru „învingătorii” zilei: „A fost pentru toți o provocare și cred că am făcut față cu bine. Această zi solemnă reprezintă momentul în care ne veți fi colegi. O zi de sărbătoare, de recunoaștere a muncii depuse de voi timp de șase ani. Din amfiteatre, din saloanele spitalelor, din laboratoare, noi, dascălii voștri, v-am urmărit transformarea din praospăt absolvenți de liceu, în tineri medici. Aveți o misiune extrem de importantă: să schimbați și să restaurați sistemul medical din interior. Aveți puterea să decideți pentru viitorul vostru, pentru viitorul pacienților voștri și pentru binele comunității medicale. Până în acest moment, responsabilitatea educării voastre am purtat-o noi, profesorii voștri. Această responsabilitate însă nu se oprește aici. În momentul rostirii jurământului, vă angajați să puneți binele pacientului pe primul plan. Aveți misiunea de a vă concentra pe pacient, pe raportarea la breaslă, pe satisfacția pe care v-o aduce privirea plină de recunoștință a pacienților. Doresc să vă dau un sfat: să nu uitați să învățați continuu, să nu uitați săfiți generoși chiar de va fi să pierdeți, să nu uitați să spuneți adevărul, chiar dacă va fi să purtați povara unei suferințe și s nu uitați că schimbarea începe cu voi”.
„Fiți eroi în fiecare zi a vieții voastre”
De câțiva ani, decanul de promoție al specializării Medicină, cel ales de studenți, este prof. univ. dr. Ioana Grigoraș, președintele Senatului UMF Iași.
În alocuțiunea sa, „decanul de suflet” a vorbit despre marea provocare a acestui an: „2020 va rămâne în memoria voastră anul absolvirii, dar și anul pandemiei. Peste noapte, în decursul acestui an a trebuit să ne schimbăm radical viața și să ne adaptăm. Dar aceste circumstanțe speciale cred că sunt pline de înțelesuri și probabil că ele v-au făcut să conștientizați mai mult decât oricând semnificația drumului pe care l-ați ales. Fiul meu este director de imagine de film și acum vreo două săptămâni a filmat la Londra un documentar care se numește «Essential workers». Lucrătorii esențiali sunt cei care continuă și trebuie să-și continue activitatea, indiferent de circumstanțe. Pentru că funcționarea societății depinde esențial de activitatea acestora. Iar lucrătorii din sănătate sunt essential workers. În aceste vremuri speciale, noi toți am fost în luma reflectoarelor, cu bune, și cu rele. Am fost numiți eroi. Întreaga planetă a contientizat și a sărbătorit activitatea noastră. Îndemnul meu este să fiți eroi. Nu numai acum, ci în fiecare zi a vieții voastre. În acea viață normală, la care sperăm să ne întoarcem cât mai repede. Trăiți fiecare zi a vieții voastre, ducând o mică cotitdiană bătălie cu boala, înfruntând necunoscutul, dar mobilizându-vă toată energia pentru a fi învingători. Învingători anonimi, fără lauri și fanfare. Învingători care cuceresc în fiecare zi, cu modestie, dar și cu obstinație, cea mai prețioasă decorație: recunoștința pacienților voștri. Fiți eroi în fiecare zi a vieții voastre”.
Universitatea își omagiază, în fiecare an, pe tinerii cu cele mai bune rezultate: pe șefii de ani și de promoții. La Ceremonia de pe 17 septembrie 2020, le-a venit rândul Iuliei Ciobotariu, șef de an și lui Rareș Vasile Tracicaru, șef de promoție – specializarea Medicină.
„Ați muncit enorm timp de șase ani și vă felicit. Șase ani reprezintă aproximativ un sfert din viața celor mai mulți dintre noi. Dar în orice caz este o perioadă foarte lungă în care ați învățat mult, ați făcut sacrificii, ați râs, ați plâns, v-ați bucurat dar ați și fost dezamăgiți. Și, bineînțeles, v-ați făcut speranțe. Sunt șase ani în care v-ați descoperit pe voi, în fiecare nouă zi, cu fiecare nouă situație în care v-ați găsit și v-ați fpcut prieteni și amintiri frumoase. Timp de șase ani, viața naostră a gravitat în jurul facultății de medicină și acum este timpul să vă desprindeți aripile și să vă luați zborul spre unde o să vă duca viața în continuare”, le-a transmis Iulia Ciobotariu colegilor săi.
„Este un punct în care ne aflăm în fața unui viitor greu, cu multe responsabilități, cu nopți nedormite în gărzi. Un viitor în care zilele noastre trebuie să fie împărțite în folosul pacienților noștri. Ce nu trebuie să uităm noi, ca absolvenți ai acestei Universități minunate, este că meseria de medic este una nu științifică, ci una umană. Toți aceea care vin la noi cu o problemă, care vin cu frica de boală, de moarte, de doctori, toți aceea reprezintă parte din familia noastră și este datoria noastră, ca actuali medici, să ne asigurăm că toi oamenii cu care vom interacționa vor avea partea de aceeași grijă, aceeași atenție și se vor simți ca acasă. De asemenea, am ajuns astăzi aici cu toții pentru că am fost curioși. Curioși cum funcționează corpul uman, cum să tratăm sufrința oamenilor. Eu vă rog să nu ne pierdem această curiozitate. Această curiozitate est motivul pentru care am făcut față tuturor greutăților și ne aflăm astăzi aici, în această zi. Vreau ca toți dintre noi să mergem mai departe cu încrederea că această Universitate ne-a dat toate armele necesare să facem față oricărei provocări”, a transmis și Rareș Vasile Tracicaru.
„Promoția 2020 – la final și la început de drum”. Decalog histologic
Tot în cadrul fiecărei ceremonii de abslvire, un cadru didactic al Universității este desemnat pentru a „preda” absolvenților un ultim curs motivațional. Pentru Promoția 2020, discursul a fost ținut de prof. univ. dr. Irina Draga Căruntu, director al Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat din cadrul UMF Iași.
Un „altfel” de discurs, a cărui idee a pornit de la „regula nescrisă că fiecare trebuie să vorbească despre ceea ce știe mai bine”. „Eu sunt histolog și histopatolog și de mai bine de 20 de ani predau și metodologia documentării și cercetării științifice biomedicale. Discursul meu motivațional aduce în fața dvs. draftul unui articol original, organizat pe structura standard IMRAD , care include însă și elemente de morfologie microscopică. Articolul meu s-a putea intitula «Promoția 2020 – la final și la început de drum». Secțiunea Introducere: În fiecare lună septembrie, UMF Iași oferă lumii medicale o nouă promoție de absolvenți a facultății de medicină. Promoția 2020 se individualizează prin confruntarea, în ultimul an de studiu, cu pandemia SARS COV 2, cu consecințe în promovarea învățământului online și reîntoarcerea la examenele orale. Și cel mai important, promoția 2020 se individualizează, în mod evident, prin discursul motivațional susținut de subsemnata. Secțiunea Material și metodă: Lotul de studiu a fost constituit din 482 de studenți admiși la studii în anul 2014 la Facultatea de Medicină, al căror parcurs evolutiv a fost analizat în raport cu următoarele elemente metodologice: planul de învățământ anual, curricula anuală universitară, prezențe, absențe motivate și nemotivate, evaluări pe parcurs, colocvii, gărzi, prezentări de cazuri, cursuri, stagii și lucrări practice, examene în sesiuni ordinare, în restanțe și reexaminări și nu în ultimul rând prin activități extracurriculare. Secțiunea Rezultate: absolvenții au făcut față setului de probe la care au fost supuși. Datele obținute au evidențiat parametrii de dificultate de la contactul cu anumite discipline, în particular, în timpul primilor trei ani. Anexe: exemple în Anexa care este disponibilă celor interesați, inclusiv la Decanat. Am înregistrat, începând cu anul IV, valori ridicate în cuantificarea interesului pentru disciplinele clinice, în contextul contactului direct cu pacientul. Datele obținute au confirmat evoluția absolvenților spre maturitate, cu diferențe înalt semnificativ statistice față de nivelul base line înregistrat la începutul studiilor. Secțiunea Discuții: Perspectivele Promoției 2020 pot fi sintetizate sub forma unui decalog histologic:
- Fiți asemenea celulelor epiteliale care formează epiteliile de tapetare. Indiferent de forma voastră externă, mențineți-vă structura internă asigurată de moleculele de citoschelet, asimilând acestora integritate, verticalitate și onestitate în comportament, fără însă a fi rigizi. Mențineți-vă conexiunile, asigurate prin jonctiunile adherens, occludens și gap, asimilind acestora prieteniile dezvoltate în timpul studenției voastre, precum și adeziunea față de Alma Mater de care aparțineți.
- Fiți asemenea matricei celulare și celulelor țesutului conjunctiv. Flexibili, dinamici, în remodelare permanentă, acumulând informații și trasnferând-o către cei cu care veți lucra direct, inclusiv pacienții.
- Fiți asemeni celulelor musculare, lucrați neobosit și dacă este posibil, neîntrerupt; profesia noastră înseamnă efort susținut în învățare și practică, renunțare la comodități, dar și satisfacții consecutive secvenței excitație-contracție. Bazați-vă pe actină și miozină în doze mari.
- Preluați capacitatea inegalabilă a neuronilor de a integra cunoaștere. Dezvoltați-vă gândirea logică, integrativă, potențialul de a descărca sinaptofizină pentru a sinapsa. Adaptați-vă reacțiile în raport cu stimulii externi cu care veniți în contact.
- Preluați sistemul de high education pe care îl oferă structura timusului pentru formarea limfocitelor T. Construiți-vă voi înșivă condițiile de studiu permanent pentru a putea progresa în profesie și acceptați că uneori va fi necesar să ridicați bariere asemeni barierei timice să gestioneze contactul cu potențialii antigeni.
- Preluați capacitatea de coordonare, de feeback pozitiv și de feeback negativ de la glandele enndocrine și aplicați-o în relația cu cei cu care veți veni în contact direct, inclusiv pacienții. Unii dintre dvs. vor deveni, asemenei, hipofizei, lideri organizaționali sau instituționali care vor conduce și vor decide. Amintiți-vă, în asemenea situații, că homeostazia internă a organismului trebuie menținută, că orice dezechilibru, asemenea unui dezechilbru hormonal, înseamnă destabilizare și poate conduce, inevitabil, la eșec.
- Fiți organizați și ordonați asemeni structurii tubului digestiv, asumându-vă însă că ordinea în gândire și acțiune asimilată celor patru tunici (mucoasă, submucoasă, musculară și seroasă) trebuie să fie dublată și de potențialul de adaptare la situații particulare, așa cum particularitățile histologice ale fiecărei tunici asigură funcții diferite în segmente diferite.
- Fiți adaptabili la schimbările externe și curajoși la confruntarea cu acestea, asemeni structurii alveolelor pulmonare modificabilă în inspir și expir.
- Preluați puterea extraordinară a corpuscului renal de a filtra elementele non necesare. Este posibil să vă confruntați cu nedreptate, cu răutate, cu meschinărie, cu duritate excesivă din partea șefilor, a colegilor, poate chiar a pacienților. Asemeni membranei bazale din admirabila rețea a corpuscului renal, asemeni podicitelor și pedicelelor celulelor mezangiale, eliminați tot ceea ce poate interfera în sens negativ cu prioritățile și aspirațiile dvs. pozitive și făceți-vă teaba cu convingerea că veți reuși ceea ce v-ați propus.
- Fiți asemeni analizatorilor senzoriali, sensibili deopotrivă la durerea pacienților, la zîmbetul lor, la cuvântul «mulțumesc» adresat vouă, dar și la frumosul din jurul vostru: la artă, la muzică, la cărți, la familie, fără de care nu vă veți puta confrunta cu durerea zilnică ce va deveni parte componentă a vieții voastre. ”
După discursul original al prof. univ. dr. Irina Draga Căruntu, ceremonia s-a încheiat cu cel mai așteptat moment: rostirea jurământului lui Hipocrate și investirea absolvenților de către rectorul UMF Iași, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu.
Ceremonia de absolvire – specializarea Medicină, Promoția 2020, poate fi vizionată pe YouTube.