Festivitatea de deschidere a Zilelor UMF Iași: „Într-o lume globalizată, UMF Iași rămâne un ambasador al gândirii academice occidentale”

dec. 9, 2024 | @ Academic | 0 comentarii

În cei 145 de ani, sentimentul de apartenență la Alma Mater – Facultatea de Medicină, apoi IMF-ul și Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, a fost cu atât mai puternic și viu, cu cât vremurile au fost mai tulburi. Firul istoriei a purtat generații de studenți, profesori și medici prin războaie, comunism, pandemii, dar familia UMF-istă s-a regăsit de fiecare dată, unită și mândră, la umbra aceluiași stejar, al valorilor comune. De aici lumina caldă a regăsirii din Aula „George Emil Palade”, la festivitatea de deschidere a Zilelor UMF Iași, în contrast cu ziua mohorâtă și distopică de duminică. Un sentiment dincolo de cuvinte, de discursurile conducerii Universității și ale prietenilor ei, de premierea cadrelor didactice și ale studenților sau de surprizele editoriale.

La ceremonie au participat atât de membri ai comunității academice a Universității, cât și oficialități ale Iașului și reprezentanți ai altor universități de stat ieșene. De asemenea, ministrul Educației, doamna Ligia Deca, s-a alăturat online pentru a transmite felicitări studenților și corpului profesoral. Mesaje pline de căldură au adresat Universității, cu ocazia împlinirii a 145 de ani, și prof. univ. dr. Liviu-George Maha, rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prof. Luciana Antoci, Inspector General al Inspectoratului Școlar General, dl. Mihai Chirica, primarul Iașului, dl. Marinel Talpeş, managerul Spitalului Providența, pr. dr. Iosif Antili, vicar episcopal pentru Secțiunea Cultură creștină și Dialog ecumenic și reprezentanții a două bănci care au sponsorizat diferite proiecte ale Universității: d-na Roxana Hănțăscu – director regional retail BRD și dl. Bogdan Babici – director regional retail Regiunea Moldova, Raiffeisen Bank.

„Astăzi, UMF Iași își onorează moștenirea, dar privește cu hotărâre spre viitor”

În discursul adresat întregii comunități academice a UMF Iași, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu a amintit de momentele cheie ale evoluției Universității, începând cu primul curs ținut de profesorul Leon Sculy la 1 decembrie 1879: „Cei care au pus bazele Facultății de Medicină au fost tineri medici formați în marile centre universitare ale Europei, care au adus la Iași prospețimea ideilor științifice și culturale occidentale. Dar acești pionieri nu s-au limitat la predare și cercetare. Ei au devenit piloni ai vieții culturale ieșene, fondând publicații, societăți savante și organizând conferințe de popularizare a științei, contribuind activ la formarea unui spațiu academic și cultural vibrant”, a subliniat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu. În perioada interbelică, a fost continuată această tradiție, „aducând noi discipline și specialități, ce au pus bazele Facultății de Farmacie și, ulterior, ale Facultății de Stomatologie. În ciuda dificultăților perioadei, profesorii noștri au fost vizionari, continuând să dezvolte medicina românească și să contribuie la progresul global. Marele Război și instaurarea regimului comunist au fost momente de cotitură, marcate de sacrificii și adaptare. În ciuda restricțiilor ideologice, cadrele noastre didactice au continuat să găsească modalități de a promova învățământul și cercetarea medicală”.

Un alt moment important, pe care rectorul UMF Iași l-a trăit ca student, a fost sărbătorirea centenarului Institutului de Medicină și Farmacie, în 1979, „o recunoaștere a rezilienței și excelenței acestei comunități academice”. Căderea regimului comunist, în 1989, „a deschis noi orizonturi pentru UMF Iași”: „Redenumirea universității în onoarea lui Grigore T. Popa, simbol al sacrificiului și al excelenței, a consolidat identitatea noastră. De atunci, UMF Iași a devenit un pol regional de excelență în educația medicală, atrăgând studenți din întreaga lume.”.

Astăzi, când sărbătorește 145 de ani de excelență în educația medicală, „UMF Iași își onorează moștenirea, dar privește cu hotărâre spre viitor. Facultățile noastre de Medicină, Stomatologie, Farmacie și Bioinginerie reprezintă un ecosistem educațional dinamic, care încurajează inovația și promovează valorile europene. Într-o lume globalizată, UMF Iași rămâne un ambasador al gândirii academice occidentale, contribuind la formarea unei generații de profesioniști capabili să răspundă provocărilor complexe ale timpurilor noastre.”, a mai subliniat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu.

Încrederea în succesul generațiilor următoare de absolvenți ai Universității și-a exprimat-o și prof univ. dr. Irina Draga Căruntu, președintele Senatului universitar al UMF Iași: „La 145 de ani de existență, trasând un arc peste timp, gândul meu și speranța mea sunt că, dintre absolvenții formați în și cu spiritul acestei școli, vom avea personalități comparabile cu Grigore T. Popa și George Emil Palade, cu realizări compatibile pentru secolul 21.”

Un moment special al festivității a fost și lansarea a două albume de excepție, dedicate marelui savant George Emil Palade, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de când acesta a primit premiul Nobel. Este vorba de albumul foto-documentar „Între Nobel și Iași. George Emil Palade și moștenirea unei vieți dedicate cercetării” – prezentat de dr. Richard Constantinescu și albumul filatelic de colecție, intitulat „George Emil Palade – Premiul Nobel – 50 de ani, prezentat de doamna Cristina Popescu, director Romfilatelia.

Premii de excelență

Emoționantă a fost și premierea celor 20 de cadre didactice care au obținut, în anul universitar 2023-2024, titlul de profesor, dar și a studenților cu rezultate deosebite de la cele patru facultăți ale Universității.

De asemenea, au fost acordate și premiile câștigătorilor primului hackathon dedicat domeniului nefrologiei – NefroHackathon, organizat Centrul de Transfer Tehnologic MAVIS.

Un binemeritat premiu pentru activitatea de cercetare a primit și Echipa Mavis Artificial Heart – de la același Centru de Transfer Tehnologic Mavis, iar premiul „Academician Ioan Hăulică” – pentru cercetare în domeniul preclinic, a fost acordat lui Ștefan-Rareș Maxim, student în anul al II-lea al Facultății de Medicină.

Un premiu special a fost acordat dr. Richard Constantinescu, titular al disciplinei Istoria medicinei și coordonator al Centrului Cultural „I. I. Mironescu” al UMF Iași, pentru „contribuția la viața culturală a Universității și pentru recuperarea valorilor istoriei medicinei românești”.

„O lecție la prima impresie”

Festivitatea s-a încheiat cu o „prelegere” inedită ținută de prof. univ. dr. Gheorghe Popa, cunoscut fizician, fost rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. În contextul evenimentelor recente care au marcat și divizat societatea în ultima perioadă, domnia sa a renunțat la prezentarea conferinței cu tema „Universitatea. Considerații privind provocările actuale din învățământul universitar românesc”, în favoarea unui discurs liber: „Dați-mi voie astăzi, sub imperativul momentelor trăite zilele acestea, să am un cuvânt liber, o lecție la prima impresie”. O lecție în care profesorul Gheorghe Popa, pornind de la câteva întâmplări la care a fost martor direct, în diferite perioade, fie într-o cafenea din Praga, fie într-un laborator de fizică din Elveția, încearcă să răspundă unor întrebări importante: „Cum am ajuns aici?” și „Ce putem face mai departe?”. O lecție despre orele astrale ale omenirii, despre lumini și umbre, despre duplicitate și superficialitate.

Vezi AICI Festivitatea de deschidere a Zilelor UMF Iași 2024

Vezi AICI conferința susținută de prof. univ. dr. Gheorghe Popa