Studenți ai UMF Iași, finaliști ai primului Hackathon de nefrologie din România

oct. 4, 2024 | @ Studenti | 0 comentarii

Au fost selecționate cele trei echipe finaliste ale Hackathonului pentru domeniul nefrologiei – NefroHackathon, organizat de Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic MAVIS din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.

„Primul Hackathon-ul de Nefrologie din România – un proiect al CTT MAVIS, a adunat, începând cu luna februarie, studenți și profesioniști pasionați de domeniul sănătății rinichiului, oferindu-le o platformă pentru a dezvolta soluții inovatoare care pot avea un impact semnificativ asupra acestui domeniu. Pe parcursul competiției, au fost organizate ateliere de lucru prin care participanții și-au pre-validat ideile prin interacțiuni cu experți din domeniul medical”, a explicat conf. univ. dr. Ionuț Nistor, coordonator CTT Mavis.

Cele trei echipe sunt:

Echipa NefroLife, cu un proiect inovator privind dezvoltarea unui concept inovator de nanodializor pentru dializă, utilizând nanoboți.

Echipa Nephro-N, alcătuită din studenți de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Universitatea Politehnica București și Universitatea din Loughborough, Marea Britanie, cu o propunere axată pe dezvoltarea unei aplicații web care, prin calculul macronutrienților și micronutrienților, să genereze o dietă personalizată pe profilul biologic al fiecărui pacient cu boală cronică de rinichi, foplosind softuri de inteligență artificială și machine learning.

Echipa CEMEX, împreună cu Institutul Petru Poni, cu un concept de dispozitiv de plasmafareză în miniatură și sistem pentru schimbul terapeutic de plasmă ce a fost utilizat pe modele de rozătoare mici. 

Studenții finaliști își vor prezenta ideile inovatoare în cadrul Congresului Național de Nefrologie, Ediția a XIII-a, organizat de Societatea Română de Nefrologie, în perioada 10-12 Octombrie 2024 la Cluj-Napoca.