Eveniment „in memoriam”: Lansarea unei cărți despre medicul scriitor Jan Hurjui
Centrul Cultural „I.I. Mironescu” și Editura Junimea vă invită – miercuri, 31 ianuarie 2024, de la ora 14.00, în Aula „George Emil Palade” – la lansarea volumului „Un om între două lumi: Ion (Jan) Hurjui”. Prezintă: prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, prof. univ. dr. Doru Scărlătescu, prof. dr. Ioan Răducea, prof. Virgil Pavel (coordonator al volumului). Amfitrion: dr. Richard Constantinescu, coordonator al Centrului Cultural „I.I. Mironescu”.
„Ion (Jan) Hurjui fost și a rămas toată viața sa un primăvăratic ca stare de spirit și trăire. Exista în lăuntrul lăuntrului său un izvor de lumină. Se revărsa asupra-i clipă de clipă. Generos, de felul lui, împărtășea darul cu alții. Aura aceasta, ce îl împodobea, și-a păstrat iradierea mângâietoare și-n zilele mai neguroase din ultimii ani de existență”, își amintea scriitorul Grigore Ilisei, la trecerea în eternitate a medicului, profesorului, poetului, prozatorului și dramaturgului Ion Hurjui.
În 1964, ca tânăr dascăl la I.M.F. Iași, Ion Hurjui a înființat Cenaclul „V. Voiculescu”, destinat mai ales studenților, dar nu numai. L-a păstorit până în 2004, când l-a încredințat dr. Richard Constantinescu. Cenaclul dăinuie și azi, cu titlul Clubul de literatură și arte „V. Voiculescu” – parte a Centrului Cultural „I.I. Mironescu” al UMF Iași. Ion Hurjui, în primii săi ani de profesorat la medicina ieșeană, a înființat revista „Symposion”, publicație ce a beneficiat de o bună receptare, a generat o veritabilă emulație spirituală în rândul mediciniștilor, dar și în mediile studențești din România.
Ion Hurjui (1933-2021) a fost medic la Tutova/ Vaslui şi la Iaşi. A devenit profesor universitar, specialist în gerontologie-geriatrie, şeful Clinicii a V-a Medicală din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi.
Ca scriitor a publicat: „Noaptea Pandorei” (1969), „Ornicul trecerii” (1971), „Poemia” (1980; Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Iaşi), „April” (1986), „Poemia şi alte poeme” (1995), „Recurs la Poemia” (2003), „Limba Hu” (2001) şi „Sunetul cheamă auzul” (2001; Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Iaşi). În stagiunea 1982-1983 i-a fost reprezentată pe scena Teatrului „Luceafărul” din Iaşi piesa pentru copii şi tineret „Comedie cu războinici”.
Volume medicale publicate: „Durerea la vârsta a treia” (2000), „Compendiu de geriatrie” (2004), „Geriatrie selectivă” (2009).
Despre cartea „Medicul familiei. Terapie cognitivă. Carte de învăţătură pentru toate vârstele” (I-II, 1994-1997) Uniunea Scriitorilor susține că „poate fi citită şi în registru literar. Umorul (surprinzător) îşi găseşte aici o formă dintre cele mai nimerite. Stilul colocvial, tonul debutonat fac din aride sfaturi medicale nu doar o lectură accesibilă, ci şi una foarte agreabilă”.