Viața șefilor de stat – dincolo de ușile închise
Centrul Cultural „I.I. Mironescu” al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași este partener al «Clubului de istorie Corint, ediția a VI-a», un eveniment ce va privi dincolo de cortină viața unora dintre cele mai importante figuri istorice, precum Nero sau John F. Kennedy.
În trecut, metresele capetelor încoronate au fost, uneori, respinse sau denigrate de societate, alteori tolerate sau chiar admirate pentru frumusețea lor sau pentru influența pe care o exercitau asupra suveranilor. Mai aproape de zilele noastre, ibovnicele președinților erau ținute în secret sau negociate cu presa, în încercarea de a proteja imaginea șefilor statului, văzuți ca lideri morali și exemplari pentru societate.
Cert este că dragostea și puterea și-au dat mereu târcoale, într-un paso doble amețitor și amenințător, stârnind deopotrivă fascinație și indignare, admirație și oprobriu.
Editura Corint, în parteneriat cu publicația „Veridica”, HISTORY Channel și Centrul Cultural „I.I. Mironescu” vă invită la o nouă ediție a Clubului de Istorie Corint, joi, 23 februarie, de la ora 19.00, la Zeppelin Pub din București.
Jurnalistul Marian Voicu și invitații săi vor aduce la viață povești de alcov, punând în discuție percepțiile, atitudinile, valorile și normele sociale care au înconjurat amantele regale și prezidențiale de-a lungul timpului. Au fost aceste femei doar victime ale puternicilor zilei? Au avut ele puterea de a hotărî în secret evoluția unor evenimente?
Invitații acestei ediții sunt:
- Anita Sterea, istoric
- Alina Pavelescu, istoric, scriitoare
- Ion M. Ioniță, redactor-șef „Historia”.
La baza discuției stau volumele Scandaluri regale. Povești șocante despre regi, regine, țari, papi și împărați de Michael Farquhar, Matilda. Prim-balerina Teatrului Imperial Rus și amanta Țarului Nicolae al II-lea, autobiografia Matildei Kșesinskaia, și John F. Kennedy – Marilyn Monroe. O iubire imposibilă de Paul-Jean Franceschini.
Participanții la club – offline și online – vor beneficia de 50% discount la toate titlurile de istorie, printr-un cod de reducere care va fi anunțat în timpul evenimentului.
Intrarea la eveniment este liberă. Studenții, cadrele didactice și colegii din UMF Iași care se vor afla în București și vor dori să participe fizic pot să se înscrie – accesând un link – pe care îl vom oferi celor interesați – pentru a rezerva un loc. Evenimentul se va transmite live și va fi preluat pe pagina de Facebook a UMF Iași.