UMF Iași inaugurează o bijuterie arhitecturală: „Policlinica de stomatologie infantilă”
Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași va inaugura Policlinica de stomatologie infantilă, de pe strada Lăpușneanu, clădire care a trecut prin lucrări complexe de reabilitare și modernizare. Cu o valoare a investiției de 8 milioane de euro, acest proiect va asigura Facultății de Medicină Dentară spații optime pentru învățământul clinic, dotate cu aparatură de ultimă generație.
„Este un proiect deosebit de important pentru comunitatea noastră academică și medicală. După mai bine de 40 de ani de la înființarea sa, Policlinica de Stomatologie Infantilă renaște într-o formă modernă, fiind complet reabilitată și dotată la cele mai înalte standarde. Cu trei săli de curs pentru studenți și 42 de scaune stomatologice echipate cu aparatură de ultimă generație, policlinica va fi un spațiu ideal de formare profesională pentru studenții noștri, viitorii specialiști din domeniul medicinei dentare. De asemenea, am dorit ca acest spațiu să păstreze sufletul și identitatea care l-au făcut unic în istoria orașului nostru. În trecut, clinica era cunoscută pentru frescele și desenele realizate de copii, emblematice pentru atmosfera sa caldă și prietenoasă. Odată cu reabilitarea, aceste elemente s-au pierdut, însă, în colaborare cu Universitatea Națională de Arte «George Enescu» din Iași, am realizat un proiect artistic prin care pereții interiori ai clădirii au fost redecorați”, a subliniat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.
Moștenirea profesorului Mircea Rusu
Policlinica de Stomatologie Infantilă poartă amprenta unei personalități de referință în domeniu: profesorul universitar dr. Mircea Rusu (1920–2020), fondatorul disciplinei de pedodonție și ortodonție la UMF Iași. Într-un interviu acordat News UMF Iași, profesorul Rusu a povestit cum a reușit să realizeze acest proiect: „La clinica de ortodonție am avut două scopuri: să dau accent medical specialității și unul profilactic. Am avut unități stomatologice la Policlinica Stomatologică din Copou, una de cartier și în Boltă, dar apoi mi-a intrat în cap să fac o clinică de stomatologie infantilă. Și cu foarte mari greutăți, am făcut rost de bani. Am dat peste un director în Minister care ținea la mine teribil de mult. EL venise la Iași când se construia Spitalul de la Pașcani. De la Partid mi-au zis să intru în legătură cu directorul ăsta, de la Comitetul de Stat al Planificării, instituție care distribuia banii. L-am convins și așa au început lucrările la clădirea de le Lăpușneanu. Dar în curând banii s-au terminat, și iar l-am sunat să-i mai cer. „Ce, ești nebun, vrei să intru la pușcărie?” Dar până la urmă mi-a dat și tot așa, până când am terminat-o la cărămidă. Apoi am vrut ca această clinică să fie un adevărat palat al copiilor. Mi-a plăcut arta și în clinica veche făcusem multe expoziții. Auzisem că în țară sunt centre de pictură pentru copii și mi-a venit ideea să fac o tabără de vară cu micii artiști. Directorul acestor centre era pictorul Ghiță Mocanu de la Onești, iar profesorul Dănilă, din Iași, era nepotul lui. M-am dus la Dănilă și l-am rugat să mă pună în contact cu unchiul lui. Ne-am dus cu mașina la Onești și directorul Mocanu ne-a explicat că avem nevoie de o pilă la Ministerul Educației ca să ne poată ajuta. Ministrul Educației era o comunistă care mă simpatiza oarecum, o știam de la congrese. A fost de acord și așa am chemat o sută de copii din toate centrele de creație din țară și am făcut o tabără de vară de pictură acolo. Copiii dormeau la Liceul Național. În 1980 am inaugurat clădirea, a venit toată protipendada stomatologică din țară, iar în 1983 am deschis clinica.”