Jurnalul unei zile minunate. Capitolul III
Maratonul Ceremoniei de Absolvire la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași a continuat sâmbătă, 19 septembrie, în Piața Națiunii. Absolvenții specializărilor Asistență Medicală Generală, Nutriție și Dietetică, Balneofiziokinetoterapie și Bioinginerie – Promoția 2020 au rostit sâmbătă, 19 septembrie, Jurământul lui Hipocrat și au împărțit, împreună cu profesori și cu părinți, bucuriile și tristețile despărțirii de facultate.
„Fiți buni, fiți sinceri, fiți demni”
Prof. univ. dr. Manuela Ciocoiu a transmis absolvenților salutul rectorului UMF Iași, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu.
„Pentru noi, corpul profesoral al Universităţii, este un moment de despărţire. Este punctul terminus al unui parcurs educaţional pe care l-am finalizat cu succes, pentru şi împreună cu dumneavoastră, studenţii noştri. Poziţionarea academică a Universităţii noastre este garanţia că veţi avea un start bun, că plecaţi în carieră cu un bagaj de cunoştinţe solid şi bine structurat. Învățământul superior medical este, oriunde în lume, printre cele mai complexe și mai riguroase formule de educație profesională. De aceea, responsabilizarea dvs., a studenților noștri, a reprezentat o prioritate permanentă pentru noi. De peste jumătate de an, lumea întreagă privește cu încredre și speranță lumea medicală, fie că ne referim la medic, asistent medical, sau omul de știință din cercetarea medicală. Iar noi nu avem voie să o dezamăgim. Este necesar să muncim mai mult, să fim mai înțelepți, mai calmi, și să dăm dovadă de mai multă compasiune ca niciodată. Fiți buni, fiți sinceri, fiți demni, iar cei din jurul vostru vă vor arăta recunoștință nemăsurată. Pe tot parcursul anului, am dovedit că școala medicală de la Iași este una serioasă și modernă. Am dovedit astfel că în situații de criză suntem capabili să ne adaptăm, să strângem rândurile și să performăm. «Cea mai bună cale prin care te poți găsi pe tine însuți este cea prin care uiți de tine, punându-te în slujba altora», spunea Mahatma Gandhi. Așa încât, atunci când simți că nu mai poți și vrei să renunți, amintește-ți ce te-a determinat să începi”.
Prof. univ. dr. Ionela Lăcrămioara Șerban, decanul Facultății de Medicină, i-a asigurat pe absolvenți că „au pregătirea necesară a unor buni specialiști și capacitatea de a reuși în viață” și a ținut să le mulțumească în mod deosebit și părinților: În spatele absolvirii dvs. stă multă muncă. Nu doar din partea voastră, dar și din partea părinților voștri.
„Părinții voștri care au făcut multe sacrificii ca voi să ajungeți aici, merită felicitați alături de voi. Dragi părinți, vă mulțumesc din partea facultății, pentru susținerea pe care le-ați acordat-o. Cu dvs. împărțim bucuria de a-I vedea pe acești absolvenți la sfârșitul acestei perioade din viața lor, încununată de un rezultat frumos”.
„Am încercat să vă fim modele intelectuale, științifice, profesionale, chiar modele de viață și modele umane”
Decanul de promoție al specializării Asistență Medicală Generală a fost ales în acest an șef de lucrări dr. Simona Gavrilescu, care a mărturisit, la începutul discursului său, că „emoțiile sunt mai mari ca în sala de operații”. „Am încercat să vă fim modele intelectuale, științifice, profesionale, chiar modele de viață și modele umane. Pentru că mare parte dintre dvs., cei de la AMG, ați fost în linia I în acest an atipic.
Să știți că semenul aflat pe patul de suferință nu are nevoie numai de cunoștințele medicale de ultimă oră, are nevoie de dragoste, de empatie, de compasiune și bunătate. Viața nu este o teorie, ci o trăire și tot ce este boală și suferință nu se poate vindeca cu un discurs. Spunea un profesor mare al meu – unii i-au dat dreptate, alții nu, că «Eu nu doar că mă uit la bolnavi, la suferința lor și-i compătimesc și le prescriu un tratament, eu sufăr alături și împreună cu ei». Am încercat să desfășurăm un învățământ cu o finalitate practică, profesională și morală. Rămâne ca dvs., peste ani, prin modul prin care o veți face, să confirmați eforturile noastre și să validați pregătirea primită în această școală”.
Adrian Enache, șef de an și de promoție a specializării Asistență Medicală Generală, Promoția 2020, a rememorat, înaintea strigării catalogului, „câteva din clipele petrecute împreună prin amfiteatrele și sălile de lucrări practice ale Universității”:
„Anul I – emoții, multe necunoscute. Anatomie: «Bună ziua, din nou», pentru cunoscători. Prima sesiune și primele victorii. Anul II – încep să se lege prietenii. Cașetele și poțiunile de la Farmaco se amestecă cu gamaglobulinele și opsonizarea de la Imuno. Anul III – am trecut cu brio, dar nu fără emoții, de manechinul de la Urgențe. Iar tainele imagisticii medicale s-au lăsat foarte greu deslușite”.
„Cuvântul cheie în medicina centrată pe pacient este «echipa»”
Celebrarea absolvenților de la specializarea Nutriție și Dietetică a început cu salutul , conf. univ. dr. Lidia Arhire, decanul de promoție.
„Voi toți cei prezenți, asistenți medicali, nutriționiști dieteticieni, balneofiziokinetoterapeuți și bioingineri sunteți cei care faceți să existe medicina centrată pe pacient. În medicina centrată pe pacient, misiunea, valorile și chiar modul de organizare ale sistemului medical sunt axate nu numai pe rezolvarea bolii, ci pe asigurarea confortului fizic și a bunăstării emoționale ale pacientului, pe creșterea calității vieții acestuia. Îngrijirea este colaborativă, coordonată și accesibilă. Este clar dovedit științific că medicina centrată pe pacient nu numai că aduce rezultate mai bune pentru starea de sănătate, dar crește nivelul de satisfacție al angajaților și îmbunătățește chiar performanțele financiare ale instituțiilor medicale. Cuvântul cheie în medicina centrată pe pacient este deci «echipa», mai presus de relația istorică medic pacient și de fapt, prin această colaborare, toți au de câștigat. Vă dau un exemplu pe care-l cunosc dintr-o țară pe care o admir. În Marea Britanie, Spitalul Universitar Aintree din Liverpool poate fi considerat similar Spitalului Sf. Spiridon. Este cel mai mare spital din regiune, deservește o populație de aproximativ 300.000 de locuitori și are 800 de paturi. Prin comparație, Spitalul Sf. Spiridon are 1100 de paturi. Are aproximativ același număr de medici – 400, cam cu o treime mai multe asistente medicale și în plus are angajați 690 de specialiști din domenii medicale conexe, «allied health professionals», în esență nutriționiști dieteticieni și kinetoterapeuți, dar și psihologi, podiatri sau terapeuți ocupaționali. În spitalul Sf. Spiridon, numărul acestora este de o cifră. Allied health professionals sunt considerați în Marea Britanie a treia cea mai mare forță de muncă din sistemul medical, după medici și asistenți medicali. Dragi absolvenți ai specializării de Nutriție și Dietetică, una dintre dorințele mele cele mai mari este să nu mai fiu în situația în care doar să visez la un sistem ca cel din Marea Britanie, ci să lucrez în unul aici, în țara noastră”.
Ioan Andrici, șef de an al specializării Nutriție și Dietetică, a strigat pentru ultima oră catalogul, nu înainte de a le împărtăși colegilor săi citatul preferat, din Palton: „N-am făcut niciodată nimic care merită făcut din întâmplare, nici măcar una din invențiile mele nu a venit accidental; au venit prin muncă”.
Tot despre muncă le-a vorbit și Oana Andreea Dumitrașcu, șef de promoție: „Cu toții am muncit mult ca să ajungem aici. Ne-am dedicat zile, nopți pentru această absolvire. Cum va fi de-acum înainte? Cu siguranță, mâncarea va fi bună.
În fiecare zi, auzim ceva noiu legat de nutriție. Am venit la acesată facultate însuflețită de mirajul că voi afla exact ce trebuie să mâncăm. Treburile însă s-au complicat cu nutrienți care intră în ciclul Krebs, cu interacțiuni între suplimente, medicamente și astfel, treptat, am ajuns să înțeleg că nutriția pe care ar trebui să o practice este una bazată pe dovezi, dovezi care necesită trecute printr-un filtru în care ni l-am format prin cunoștințele și experiența dobândite în facultate. Pe lângă acest imens sentiment de împlinire, ziua acesta vine inevitabil cu regretele ei. Regretul despărțirii de colegi, care m-au inspirat, de profesorii care mi-au fost mentori”.
„Vă încurajez să sperați, să aveți vise mărețe, să vă urmați intuiția și inima”
Partea a doua a manifestării a fost dedicată abolvenților Facultății de Biolinginerie Medicală – cei 60 de bioingineri și 130 balneofiziokinetoterapeuți.
„Am ajuns și în acest moment solemn și plin de emoție. Acum, văzându-vă atât de mulți, mi-au trecut prin minte amintirile ultimilor ani. Amintiri foarte diferite, de la întâlnirile noastre în amfiteatre, în sălile de lucrări practice, în cafeneaua de lângă facultate, la decanat, exprimindu-vă mulțumirile, sau nemulțumirile, sau dorințele. Dorințe care au început din anul I cu «Aș vrea și eu o adeverință de elev ». Moment pe care l-ați surmontat abia după prima sesiune, marea majoritate dintre dvs., când un pic v-ați trezit și cred că v-ați zis că eu lucru serios, că trebuie să vă apucați de treabă. V-ați apucat de învățat și pe parcursul următorilor ani v-ați confruntat cu discipline, cu profesori, care au încercat să vă transmită cât sunteți de importanți în această profesie, cât de aparte este veriga în care ați ales să vă specializați. Am încercat să fim alături de dvs. și să creăm cu adevărat un parteneriat, nu doar pe hârtie”, le-a transmis gîndurile sale decanul Facultății de Bioinginerie Medicală, prof. univ. dr. Anca Galaction.
Conf dr. Călin-Petru Corciovă, decanul de promoție al specializărea Bioinginerie, le-a vorbit absolvenților nu doar în calitate de cadru didactic, ci și de prieten.
„Îmi doresc să luați cu voi, pe lângă foarte multele amintiri frumoase, și mulți prieteni adevărați. Pentru că îmi place să cred că în cei patru ani de facultate v-am fost mai mult decât un profesor, v-am fost un prieten. Am fost mândru de voi pentru toate realizările voastre. Vă încurajez să sperați, să aveți vise mărețe, să vă urmați intuiția și inima. Așa cum spunea Steve Jobs, la Ceremonia de absolvire a Universității din Stanford, «trebuie să aveți curajul să vă urmați inima și intuiția, ele știu deja ceea ce vă doriți cu adevărat să deveniți; toate celelelate lucruri sunt secundare». Vă doresc să fiți puternici, să ne întîlnim cândva, peste ani, cu împliniri și realizări profesionale”.
Ștefan-Alexandru Rotariu, șeful de an al specializării Bioinginerie, a amintit de incertitudinile și grijile ultimului an de studiu: „Cred că fiecare absolvent și-a pus întrebarea: Ce se va întâmpla? Vom reușit să mai absolvim anul acesta? Răspunsul a venit destul de repede. Anul universitar nu va fi înghețat și totul va merge conform planului. Pentru această reușită vreau să le mulțumesc în primul rând colegilor, pentru că au fost serioși în continuare, că s-au pregătit și au învățat pentru examene, au luat licența fără nicio problemă, cadrelor didactice, pentru că s-au adaptat foarte repede la un nou mediu de predare și, desigur, conducerii Universității, pentru că a găsit soluțiile cele mai bune pentru desfășurarea în continuare a anului universitar”.
Alexandru Mihail Șerban, șef de promoție al specializării Bioinginerie, a subliniat că „anii de facultate au însemnat pentru mine o etapă importantă în procesul de maturizare, trecerea de la un licean nehotărât, la un specialist pregătit să intre în câmpul muncii. Parcursul acestor ani au fost presărați cu muncă, dedicare, bucurie la promovarea examenelor, dar și momente unice petrecute alături de colegii mei. După ce am trecut de primul curs, primul laborator și prima sesiune, Bioingineria se arăta asemenea unui puzzle ce conținea noțiuni din anatomie, histologie, matematică sau informatică. Acum, la final de drum, am realizat că această specializare îmbimă cu măiestrie toate aceste noțiuni, oferind rezolvări problemelor complexe ce apar în cadrul sistemului medical”.
„Pacienții își doresc întotdeaua să fie tratați de un medic, asistent, bioinginer, dietetician, fiziokinetoterapeut de nota 10”
Ultimii sărbătoriți ai zilei au fost absolvenții specializării Balneofiziokinetoterapie și recuperare, din cadrul Facultății de Bioinginerie Medicală.
Primul salut adresat a fost al asist. dr. Cătălina Luca, decanul de promoție. „Sunt emoționată, în primul rând pentru că, uitându-vă la voi, îmi aduc aminte de prima lucrare practică de la Explorări funcționale din anul I, când mi-ați intrat în laborator și v-am întrebat dacă sunteți conștienți că v-ați ales poate una dintre cele mai dificile meserii din lume. Ați făcut ochii mari și nu ați înțeles ce vrea să spun, nu înțelegeați probabil rolul vostru pe care-l aveți în recuperarea unui pacient. Vă spuneam la momentul respectiv că medicul tratează, chirurgul operează, dar fiziokinetoterapeutul este cel care crește calitatea vieții pacientului. Sper ca după cei trei ani frumoși petrecuți împreună să fi realizat rolul vostru în breasla medicală și să vă dați seama cât de importanți sunteți și cît de importantă este prezența voastră la patul pacientului”.
Cristiana Maria Iosub, șeful de an, și-a strigat colegii, cei 129 de balneofiziokinetoterapeuți care au terminat facultatea, după „trei ani în care ne-am descoperit pe noi înșine, trei ani de o frumusețe inegalabilă, ce vor rămâne unici în viața fiecăruia”.
„Le mulţumesc profesorilor care ne-au insuflat mândria şi onoarea de a fi studenți, iar astăzi absolvenți, ai unei universități de prestigiu cum este Universitatea de Medicină și Farmacie «Grigore T. Popa» din Iași și care ne-au învățat, pe lângă multitudinea de informații de specialitate, și care sunt calitățile de care avem nevoie pentru a reuși în frumoasa profesie de fiziokinetoterapeut: cunoaştere, disciplină, respect, corectitudine, empatie și perseverență. Am parcurs împreună trei ani speciali, cu multe provocări, reușite, emoții, succese, eșecuri, speranțeși dezamăgiri. Trei ani în care am legat prietenii, trei ani pe care îi vom păstra mereu în amintiri”, a subliniat și Silvian Segal, șeful de promoție.
Un curs festiv special dedicate specializărilor Facultății de Bioinginerie Medicală a fost susținut de șef lucrări dr. Alexandru Dan Ciochină.
„Uitându-vă în ochii voștri trăiesc momentele cursului de fiziologie, în partea a doua, când trebuia să ies din cadrul programului să vă spun câteva lucruri care să vă aducă interesul pentru expunere. De aceea, pe aceeași coordinate, vreau să continui ce vă spuneam în anul I când eram dacă nu singurul, printre primii care vă vorbeam despre ce vă așteaptă. Acum deja sunteți bine informați. Uitându-mă în spatele acelor copaci, mi-am amintit de perioada când, împreună cu doamna președintă a Senatului, eram medici stagiari la Clinica a III-a Medicală. Un mare profesor, care era pe atunci conducătorul acestei clinici, ne spunea că «medicina operează cu consensul actual al unor aproximații». Această afirmație a profesorului George Popa, distins cadru didactic al Universității, a rămas actuală și trebuie să vă rămână în mintea voastră în acest moment de inflexiune al carierei și care să vă arate că de fapt medicina are nevoie de ceea ce se numește formarea continuă. În momentul în care nu citești, nu te pui la punct cu tot ce este nou în domeniul în care veți activa, veți fi depășiți de probleme. Vă spuneam că de regulă un medic bun rezolvă cam 80% dintre cazurile pe care le are de-a lungul carierei sale, dar un medic foarte bun trebuie să rezolve 100% sau măcar să încerce să le rezolve, pentru că pacienții își doresc întotdeaua să fie tratați de un medic, asistent, bioinginer, dietetician, fiziokinetoterapeut de nota 10. Pentru asta, în fața conștiinței fiecăreia, trebuie să ne punem la punct mai întâi cu cunoștințele, mai apoi cu partea practică, dar mai ales cu empatia”.
Jurământul lui Hipocrate, rostit cu multe emoții de absolvenții celor patru specializări, a încheiat într-o notă solemnă cea de a treia Ceremonie de Absolvire a Promoției 2020.