Jurnalul unei zile minunate. Capitolul II
Vineri, 18 septembrie, a avut loc ce-a de a doua Ceremonie de Absolvire la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, care i-a avut protagoniști pe cei 356 absolvenți ai specializărilor Medicină Dentară, Tehnică Dentară și Farmacie. Vântul puternic nu a reușit să spulbere emoțiile tinerilor absolvenți, ale părinților și cadrelor didactice. De fapt, emoțiile au colorat întreaga ceremonie și au dăruit, la final, tabloul impresionant al unei zile memorabile. Ziua Absolvirii.
„Nu uitați că în meseria aleasă trebuie să dovediți o multitudine de calități umane”
Salutul de debut a aparținut rectorului UMF Iași, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, salut rostit de prorectorul responsabil cu studii universitare de licență învățământ clinic și masterat, prof. univ. dr. Eusebiu Vlad Gorduza: „Începând de astăzi nu veți mai fi studenți ci, vrând nevrând, va trebui să vă maturizați complet, pentru a putea face față nevoilor pe care viața vi le va pune în față. Va trebui să puteți face cea mai bună alegere în ceea ce privește destinul vostru profesional pentru cel puțin patru decenii de-acum încolo. Vă felicit pe toți, dar să știți că perioada de învățare nu s-a încheiat odată cu finalizarea examenului de licență.
Profesiile pe care vi le-ați ales impun o pregătire continuă, o documentare temeinică, cunoașterea tuturor aspectelor inovatoare în domeniile dvs., astfel încât să fiți capabili să oferiți pacienților voștri bunul cel mai de preț: sănătatea. Este foarte important să nu faceți niciodată rabat de la calitate și să oferiți pacienților voștri nu numai servicii medicale, ci și suport psihologic. Profesiile pe care vi le-ați ales sunt cele mai nobile din lume și nu trebuie să uitați că activitatea dvs. nu se va încheia odată cu atârnarea halatulu în cui, la sfârșitul zilei de muncă, ci va trebui uneori să acordați servicii medicale sau doar sfaturi celor din familie, prietenilor și chiar unor necunoscuți care vă cer ajutorul. Nu uitați că în meseria aleasă trebuie să dovediți o multitudine de calități umane: profesionalism, curaj, abnegație, capacitate de a reacționa rapid, dar fără panică, în situație de criză, o bună memorie, empatie cu pacientul , iar lista completă a acestor calități ar umple câteva pagini. Pentru fiecare dintre voi va urma o perioadă grea, în care va trebui să decideți pe ce cale vă veți dezvolta: pregătirea unui examen de rezidențiat sau găsirea unui loc de muncă. Va trebui să găsiți resurse pentru a depăși variatele obstacole pe care viața vi le va pune în față. Va trebui să spargeți coconul în care v-ați aflat pe perioada studenției și v-a oferit protecție”.
Prof. univ. dr. Monica Tatarciuc, decanul Facultății de Medicină Dentară, i-a felicitat pe cei pe care a avut șansa de a-i cunoaște încă de la începutul drumului în formarea pentru această profesie. „Pentru că primul obiect care v-a adus în domeniul medicinei dentare se chema «Morfologia dinților și a arcadelor dentare», pe care l-am parcurs împreună și am parcurs cei șase ani alături, prin diferite ipostaze, astfel încât astăzi ne putem bucura de un moment de bilanț, de un moment care înseamnă pentru dvs. și sfârșit, și început de nouă carieră.
Dacă ar fi să mă gândesc la ceea ce spunea James Joyce, că vom fi mâine ceea ce am hotărât astăzi să fim, vă doresc să vă bucurați din suflet de această sărbătoare vă doresc să păstrați în memoria afectivă recunoștința și imaginea luminoasă a tuturor acelora care v-au fost alături pe parcursul acestor ani. Și mă gândesc la corpul academic, la colegii fiecăruia dintre dvs., la prieteni și la familiile care v-au susținut”.
Un salut din suflet le-a transmis și prof. univ. dr. Sorin Andrian, decanul de promoție al specializării Medicină Dentară: „Ziua în care termini facultatea este ziua în care toți te felicită și nu înțelegi de ce. Te întrebi: «S-a terminat deja?» Ziua în care ai terminat facultatea este ziua în care vezi mulți colegi plângând, dar este un plâns pe care nu-l vor uita niciodată. Ziua în care ai terminat facultatea este ziua în care primești încurajări, flori. Ziua în care ai terminat facultatea este ziua în care zîmbești diplomelor și în care îți repeți asiduu: «Curaj, curaj, curaj!»
Ziua în care ai terminat facultatea este ziua în care se năpustesc asupra voastră blitzurile. Și între-adevăr, este drept, pentru că este prima zi a restului vieții voastre. Și pentru că nu sunt convins, dar cred că mai sunt studenți care nu s-au îndrăgostit de cariologie până acum, aș vrea să le reamintesc câteva caracteristici ale unei suprafețe dentare sănătoase: Suprafața trebuie să fie curată – asta era pentru nota 5, dacă vă mai aduceți aminte. Adică vă doresc să aveți o viață profesională și personală curată, fără evenimente nefericite sau provocări care să vă dezarmeze. Suprafața trebuie să fie strălucitoare, adică să aveți un parcurs ascendant, plin, de împliniri, care să vă facă mai puternici. Suprafața dentară trebuie să fie bine iluminată – adică vă doresc să aveți magiștri, mentori, la fel sau cel puțin la fel de inspirați, dedicați, și luminați cum ați avut până acum. Și mai avem nevoie de mijloace de magnificație, care să vă arate vouă puntele slabe și care să vă ofere răbdare, perseverență în a o lua de la capăt atunci când greșiți”.
„Din punctul meu de vedere, fiecare dintre voi este un șef de promoție”
Șeful de an de la specializarea Medicină Dentară, Mădălina Horodinschi, le-a adus aminte colegilor de anii petrecuți împreună.
„Cu toții am trecut prin momente frumoase, mai anevoioase, pline de emoții puternice. Începând cu holurile și amfiteatrele de la anatomie și terminând cu lucrul la pacient, știți cu toții că întotdeauna a trebuit să îmbinăm creativitatea și intuitivitatea cu cunoștințele pe care le-am acumulat. Astăzi, culegem roadele muncii nostre depuse în cei șase ani de studiu, prin propriile acțiuni ne-am depășit mereu limitele. Am învățat că nu există scurtături în a dobândi performanță”.
Georgiana Severin, șef de promoție Medicină Dentară, nu a putut fi prezentă la Ceremonie, dar a transmis colegilor un mesaj video: „Trăiesc acum sentimente de tot felul. Bucurie pentru că am ajuns în acest moment unic, al absolvirii, de tristețe – pentru că nu mă aflu alături de voi pentru a împărtăși împreună aceste emoții, însă a trebuit să încep o nouă etapă din viața mea profesională, iar momentan nu sunt în țară. Titulatura de șef de promoție este un privilegiu pentru mine, este ca o răsplată pentru notele obținute pe toată perioada celor șase ani de facultate. Nu cred că este nevoie să fii un geniu ca să reușești. Perseverența, consecvența, teama de a nu eșua, ambiția peste măsură sunt calități care m-au ajutat să ajung astăzi aici. Am încercat să fiu mereu variantă mai bună de-a mea, să mă autodepășesc și să muncesc cât de mult am putut. Din punctul meu de vedere, fiecare dintre voi este un șef de promoție și vreau să vă felicit pentru titlul de medic stomatolog pe care vreau să-l purtați cu zâmbetul pe buze. Știu că nu ne-a fost ușor, că am avut multe nopți nedormite, întâlniri pentru proiecte care s-au sfârșit cu discuții despre total alte subiecte. Le mulțumesc celor care mi-au făcut studenția mai frumoasă, le mulțumesc colegilor care mi-au devenit prieteni pe viață. De asemenea, nu ne putem uita profesorii. Vreau să le mulțumesc pentru toate informațiile oferite, pentru răbdarea de a ne răspunde la toate întrebările, că au contribuit la dezvoltarea noastră ca medici, dar și ca oameni. Le mulțumesc familiei că m-a susținut pe toată această perioadă, în special părinților, care au trăit alături de mine fiecare emoție generată de fiecare examen”.
A urmat discursul conf. univ. dr. Diana Diaconu, decanul de suflet al specializărea Tehnică Dentară, Promoția 2020.
„Mă bucur mult că suntem astăzi aici pentru a marca împreună un moment atât de important. Încheierea unei etape din viața voastră. Acum, la final, suntem tentați să spunem: «Cum, deja s-a terminat?» Nu știu când au trecut cei trei ani. Dacă este să ne întoarcem la punctual de plecare, la anul I, când ați intrat la această facultate și rememorăm tot ceea ce s-a întâmplat în acești ani, realizăm că de fapt drumul a fost lung și știu că nu a fost întotdeauna ușor. Știu, pentru că am făcut această călătorie împreună. Dintre toate disciplinele pe care le-ați studiat, cred că «Tehnologia protezelor» v-a fost cea mai aproape și cred că aici, în sălile de lucrări și în laboratorul de tehnică dentară v-ați petrecut cele mai multe ore din studenție. De aceea pot să spun că noi v-am urmărit cel mai îndeaproape traiectoria și vă cunosc bine evoluția. La sfârșitul fiecărei etape, este firesc să ne facem un bilanț, pentru a vedea ce a fost bine, unde am greșit și să învățăm din greșeli. Și, de asemenea, să vedem dacă ne-am atins obiectivele propuse. Dezideratul vostru principal a fost să învățați cât mai mult și să aveți cât mai multe cunoștințe din domeniul pe care vi l-ați ales. Și cred că acest obiectiv a fost atins și noțiunile accumulate vor rămâne într-o măsură mai mare sau mai mică. Dar cred că la fel de important este că în această etapă v-ați maturizat și ați învățat să munciți, să vă depășiți limitele. Ați învățat să fiți mai empatici, să aveți mai multă răbdare. Ați învățat să ajutați și să vă lăsați ajutați. Ați învățat să sperați, să visați și să vă luptați pentru visele voastre”.
Înainte de a citi pentru ultima oară catalogul, Petrică Bogdan, șef de an Tehnică Dentară, le-a transmis salutul său colegilor săi:
„Privind retrospectiv, ne amintim de emoțiile examenelor, de bucuria unei note mari, de serile petrecute învățând sau împreună cu colegii, actuali prieteni. Pregătirea noastră nu ar fi putu avea loc fără sprijinul neîncetat al profesorilor, cărăroa vrem să le mulțumim cu această ocazie că ne-au ghidat pașii pe drumul artei tehnicii dentare”.
Șeful de promoție al specializării Tehnică Dentară a fost în acest an Bianca Melania Plăcintă.
Astăzi este o zi specială, plină de emoție, ziua absolvirii noastre. „O zi în care privim cu nostalgie către trecut, dar totodată încrezători, spre viitor. Cu toții știm că anii de facultate vor rămâne unici în viața fiecăruia și că studenția este considerată cea mai frumoasă etapă din viață. Am parcurs împreună trei ani cu multe emoții, cu numeroase trări contradictorii: fericire, dezamăgire, speranță, dar nu în ultimul rând, satisfacție. Satisfacția că am ajuns aici, la final de drum. Astăzi este un moment de sfârșit, dar totodată, un nou început. O altă etapă a vieții așteaptă să-I călcăm pragul. Nu am nici cea mai mică îndoială că toți colegii mei vor face față tuturor provocărilor ce ne vor aștepta de-acum înainte”, a transmis aceasta colegilor săi.
Cursul festiv dedicat specializării Medicină Dentară a fost susținut de prof.univ. dr. Ioan Dănilă, care a ținut să le dea absolvenților câteva sfaturi practice.
„Un pas important pentru voi, cei care încă nu v-ați găsit un soț sau o consoartă, este să vă alegeți bine alesul sau aleasa, pentru că familia vă dă siguranța vieții. Profesiile noastre sunt extrem de costisitoare. Vă trebuie o familie cu înțelegere, care să vă sprijine material, să vă puteți dota corespunzător, ca să ajungeți la standarde înalte. Din punctul de vedere al familiei profesionale, să știți că Colegiul Medicilor Stomatologi din fiecare județ vă așteaptă cu plăcere. Să aveți grijă să aveți o viață sanogenă, pentru că lucrul la masă este consumator de energie. Încercați să faceți mișcare. Majoritatea stomatologilor de elită joacă tenis. Păstrați- vă starea de sănătate, vioiciunea, să apăreți în fața pacienților voștri plini de viață”.
„V-ați numărat printre specialiștii care ați fost în prima linie în lupta cu acest coronavirus”
Cea de a doua parte a Ceremoniei, dedicată tinerilor farmaciști, a debutat cu discursul prof. univ. dr. Lenuța Profire, în dublă calitate: de decan al Facultății de Farmacie și de decan de promoție.
„Sunteți în cel mai important moment din viața voastră academică, care marchează sfârșitul studenției, o perioadă de acumulări și reușite și începutul carierei profesionale, în care veți aplica cunoștințele, abilitățile și competențele dobândite. La acest moment visați de când ați pășit timid pe holurile facultății, în 2015. V-ați pregătit pentru el pe parcursul studenției, l-ați pus sub semnul incertitudinii în ultimele luni, dar vi l-ați dorit cu ardoare. Sunteți generația 2020. Aș spune, o generație de învingători. Generația care a depășit toate obstacolele determinate de acest coronavirus, care a lovit cu o forță pe care nu ne-am fi imaginat vreodată și care a făcut knock-out întreaga omenire. Pentru o perioadă am fost paralizați, nu înțelegeam ce se întîmplă și cum se întâmplă. Încet, încet, ne-am revenit, am înțeles că nu trebuie ca frica să pună stăpânire pe noi și că avem puterea, capacitatea, creativitatea și resursele să mergem mai departe. Sunteți o generația curajoasă. De ce? Pentru că pe parcursul stagiului de specialitate, alături de colegii voștri farmaciști, v-ați numărat printre specialiștii care ați fost în prima linie în lupta cu acest coronavirus. Sunt și suntem mândri de voi, pentru că ați înțeles menirea voastră de farmaciști și datoria de a vă pune în slujba pacientului, în condiții mai puțin obișnuite. Că ați fost responsabili cu voi și cu cei din jurul vostru și că vă iubiți halatul alb”.
Mădălina Marandiuc, șef de an Farmacie, a reprezentat vocea promoției 2020 a Facultății de Farmacie.
„Au fost cinci ani frumoși, dar grei, cinci ani cu urcușuri și coborâșuri, cinci ani în care ne-am întrebat dacă vom putea reprezenta cu profesionalism meseria pe care ne-am ales-o. Dar cred că prezența voastră aici, chiar și în aceste condiții, este un răspuns suficient de clar și vă felicit pentru asta”, a mărturisit tânără farmacistă.
Ramona Ionela Matasa – șef de promoție al Facultății de Farmacie, a mulțumit „domnilor profesori, pentru că au contribuit la evoluția noastră, mulțumim familiei, prietenilor noștri, care ne-au fost alături și au trăit alături de noi emoțiile trăite înaintea fiecărui examen”. „Au fost cinci ani grei, dar în urma acestora, iată, ați obținut titlul de farmacist. Munca abia începe, pentru că noi trebuie să onorăm această profesie. Fiți desăvârșiți, lucrați cu sufletul, fiți cei mai buni”, le-a transmis colegilor.
Georgios Christopoulos – șef de promoție Farmacie, limba engleză, a subliniat, în discursul său, cum i-a schimbat viața alegerea de a își urma studiile aici.
„Anii pe care i-am petrecut la Universitate au fost speciali, pentru că ne-au ajutat să devenim indivizii care suntem astăzi. Personal, sunt sigur că fără această experiență valoroasă, viața mea ar fi fost complet diferită. Nu aș avea calitățile pe care le am astăzi, precum determinarea, încrederea în sine, intenția și angajamentul. Pot afirma clar acest lucru: universitatea m-a ajutat să devin persoana care sunt acum. În acești 5 ani, profesorii noștri ne-au transmis cunoștințele și experiența lor. Mediul academic este minunat aici și îmi voi aminti mereu de timpul petrecut aici ca fiind cei mai valoroși și calitativi ani din viața mea”.
Cursul festiv dedicat specializării Farmacie a fost susținut de Ec. Ioan Nani, director general Compania Antibiotice Iași, care le-a vorbit absolvenților despre destin, fericire și alegerile în viață.
„Trăim într-o lume a globalizării, în care mai toți știm engleză, să folosim softuri și să fim conectați la tehnologie. Secolul în care trăim ne inundă cu știri false. Ele ne găsesc peste tot, parcă intenționat, să ne facă viața mai anostă, lispită de fericire. Se pare că am pierdut undeva sensul simplu al fericirii. Fericirea nu este un lucru mărunt. Ea este predicată în amfiteatre, în săli festive, de formatori și de traineri de dezvoltare personală. Întrebată ce este fericirea, experta britanică în dezvoltare personal Vanessa King a îndrăznit să spună că a găsit toate ingredientele necesare pentru o viață fericită: să dăruim, să relaționăm, să facem activități sportive, să apreciem lucruri noi, să avem o direcție clară, să dovedim rezistență, să fim emotivi, să acceptăm, să avem un scop în viață. Pare că aceste misiuni nu-ți mai lasă timp măcar să te întrebi, vreme de o respirație, dacă mai ești și fericit. Încă de mici, din școlile primare, toți te întrebau: Ce vrei să te faci când vei fi mare? Și fiecare ne grăbeam să spunem ceva articulat, gândindu-ne că așa ne vom câștiga fericirea. Cînd aveam 10 sau 12 ani, am vizitat pentru prima dată fabrica de antibiotice. Ce impresie putea oare să facă unui copil dintr-un sătuc de lângă Iași acea fabrică care arăta ca un orășel zumzăind de oameni și activități? Sigur că am rămas impresionat și totodată eram fericit că tatăl meu lucrează acolo. Sunt convins că viața noastră trece prin anumite puncte. Ne întâlnim în anii copilăriei cu crâmpeie din existența noastră de peste ani, iar cei mai împliniți dintre noi se întâlnesc chiar cu imagini din altă dimensiune. Cred cu tărie în destin, în viață, în fericire și cred că oamenii se nasc pentru a fi de folos unii altora. Cum astfel să-mi explic că, peste ani, terminând facultatea, m-am regăsit în trăirile copilului de 10, 12 ani, atunci când am hotărât să-mi desfășor activitatea la Antibiotice? M-am întrebat de unde vin discursurile motivaționale. Și cred că ele își au rădăcina în cele mai îndepărtate momente din istoria omenirii. Retoricile lui Aristotel și Cicero, vechi oratori care astăzi se cheamă coach sau mentori și care susțin discursuri într-o industrie a dezvoltării personale, toți aceștia urmăresc să-și aducă spectatorii tot mai aproape de fericirea supremă. Ce pot să vă spun eu despre motivația voastră de a fi farmaciști? Sunt convins că undeva într-un punct al vieții voastre v-ați întâlnit cu viitorul vostru și v-ați dorit să fiți farmaciști”.
Ceremonia de Absolvire s-a încheiat cu depunerea Jurământului lui Hipocrate și cu sutele de toge aruncate în aer. De astăzi, nu mai sunt studenți.