Festivitatea de deschidere a CORIMF 2024 – „Un prilej pentru a întări legăturile cu absolvenții noștri din străinătate”

sept. 30, 2024 | @ Academic | 0 comentarii

Luni, 30 septembrie 2024, de la ora 11:00, în Aula „George Emil Palade” a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, a avut loc ceremonia de deschidere a celei de-a XIV-a ediții a Congresului Româno-Iordanian de Medicină și Farmacie (CORIMF). Evenimentul s-a desfășurat, ca de fiecare dată, sub înaltul patronaj al a Alteţei Sale Regale Prinţesa Muna Al-Hussein, și a adunat personalități marcante din domeniul medical atât din România, cât și Iordania.

Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Iași și președintele CORIMF 2024, a deschis oficial festivitatea exprimându-și bucuria și onoarea de a găzdui un eveniment de o asemenea anvergură. „Evenimentul de astăzi, organizat de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T Popa” Iaşi în parteneriat cu Asociația Medicilor Iordanieni Absolvenți în România, este nu doar o platformă științifică, ci și un prilej pentru a întări legăturile cu absolvenții noștri din străinătate, în special cu cei din Iordania, care de-a lungul anilor au devenit adevărați ambasadori ai Iașului și ai României în lume. Absolvenții noștri, prin activitatea lor profesională și prin dedicarea față de valorile umane și științifice, contribuie la îmbunătățirea calității vieții în țările în care activează și aduc un omagiu educației medicale primite la Iași.”, a subliniat rectorul UMF Iași.

La ceremonie a fost prezent și Excelența Sa Mutaz Abdul Rahman Taha Al-Khasawneh, ambasadorul Regatului Hașemit al Iordaniei și reprezentant al Alteței Sale Regale Prinţesa Muna Al-Hussein. În alocuțiunea sa, Excelența Sa a vorbit despre relațiile deosebite de cooperare dintre cele două țări, iar exemplul cel mai bun este chiar  congresul româno-iordanian, care „reunește personalități importante din domeniul medical din ambele țări”. „În Iordania suntem mândri de cei peste 14.000 de absolvenți ai universităților românești”, a mai punctat Excelența sa, subliniind că marea majoritate dintre aceștia au terminat medicina la universitățile românești recunoscute la nivel internațional pentru calitatea cercetării și educației.

Un mesaj de suflet a transmis online și dr. Bassam Al-Shlul – președintele Asociației  absolvenților iordanieni ai universităților din România, care a reiterat, într-o notă ușor nostalgică, respectul și afecțiunea absolvenților iordanieni pentru România, țara în care și-au petrecut cei mai frumoși ani: cei ai studenției.

Evenimentul s-a încheiat cu un moment special: ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa din partea Universității de Medicină și Farmacie din Iași profesorului universitar dr. Abdelkarim Saleh Suleiman Al-Oweidi, o personalitate remarcabilă în domeniul Anesteziologiei și Terapiei Intensive, președinte al Societății Absolvenților Iordanieni ai Universităților de Medicină din România și absolvent al UMF Iași – Promoția 1981. Laudatio a fost rostit de prof. univ. dr. Ioana Grigoraș, care a evidențiat atât contribuția majoră a profesorului Al-Oweidi în domeniul anesteziologiei și terapiei intensive, cât și „prietenia excepțională și de lungă durată față de România și universitatea noastră”.