UMF Iași acordă titlul de Doctor Honoris Causa domnului prof. univ. dr. Abdelkarim Saleh Suleiman Al-Oweidi

sept. 26, 2024 | @ Academic | 0 comentarii

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași va oferi domnului prof. univ. dr. Abdelkarim Saleh Suleiman Al-Oweidi , profesor titular la Facultatea de Medicină, Universitatea din Iordania, titlul de Doctor Honoris Causa. Ceremonia de decernare va avea loc luni, 30 septembrie, de la ora 11.00,  în Aula „George Emil Palade”, în cadrul festivității de deschidere a celei de-a XIV-a ediții Congresului Româno-Iordanian de Medicină și Farmacie (CORIMF).

„Este o onoare să acordăm cea mai înaltă distincție a comunității noastre academice, titlul de Doctor Honoris Causa, domnului prof. univ dr. Abdelkarim Saleh Suleiman Al-Oweidi, în semn de prețuire pentru contribuția sa în domeniul Anesteziologiei, Terapiei Intensive, Medicinei Perioperatorii și Medicinei Durerii, precum și în dezvoltarea legăturilor academice, științifice și culturale dintre Iordania și România.”, a subliniat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

Prof. univ. dr. Abdelkarim Saleh Suleiman Al-Oweidi și-a început cariera medicală la Iași, unde a absolvit Facultatea de Medicină din cadrul IMF-ului, fiind unul dintre cei mai apreciați absolvenți străini ai Promoției 1981. După finalizarea studiilor de licență, se întoarce în Iordania natală, unde se specializează în Anesteziologie și Terapie Intensivă.

În 1998 obține o bursă de specializare în Germania, iar în 2000, după un stagiu de formare la Spitalul Universitar Giessen, devine consultant în Anestezie și Terapie Intensivă. La același spital urmează și cursuri de perfecționare în terapie intensivă și managementul durerii.

Activitatea sa profesională a inclus atât practicarea anesteziei în Iordania, cât și în afara țării: în Germania, la Spitalul Universitar din Giessen, dar și la King Faisal Hospital and Research Centre din Riyadh, Arabia Saudită, unde a fost consultant în anestezie și managementul durerii.

Domnul Profesor Al-Oweidi și-a început cariera universitară în 2001, când a fost numit asistent universitar la Universitatea din Iordania. A parcurs toate treptele academice și a ajuns profesor titular în 2021.

A publicate peste 50 de lucrări în reviste importante, precum The European Journal of Anaesthesiology, Minerva Anaesthesiologica și Anesthesia, a participat în calitate de speaker la peste 40 de evenimente științifice majore din întreaga lume, incluzând Dubai, Liban, Egipt, România și a fost un membru valoros în cadrul unor societăți internaționale de prestigiu, precum Federația Pan-Arabă a Societăților de Anestezie, Terapie Intensivă și Managementul Durerii, Societatea Mondială de Anesteziologie, și Societatea Europeană de Anesteziologie și Terapie Intensivă.

În România, a fost speaker invitat la congresul Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, precum și la Conferința Institutului Regional de Oncologie Iași (CONFER). De asemenea, a participat la toate cele paisprezece ediții ale Congresului Româno-Iordanian de Medicină și Farmacie (CORIMF).