Zilele UMF includ și un program științific complex, care cuprinde workshop-uri, conferințe și lansări de carte medicală.

Sâmbătă, de la ora 9.00, în Aula „George Emil Palade”, prof. univ. dr. Adrian Covic, prorector Cercetare Științifică a Universității, va susține conferința „Considerații despre conceptul medicinei bazate pe dovezi sau Parabola Parașutei”. Tot sâmbătă, în Amfiteatrul de Fiziologie „Vasile Rășcanu”  se va desfășura și workshop-ul „Internaționalizarea învățământului medical – provocări pedagogice”, moderat de prof. univ. dr. Ionela – Lăcrămioara Șerban, decanul Facultății de Medicină Generală. De la ora 9.00, în Amfiteatrul „Marțian Cotrău”, va avea workshop-ul cu tema „Oportunități de mobilitate academică pentru studentul farmacist – experiențe personale”, urmat de conferința susținută de prof. univ. dr. Rodica Cuciureanu: „Alimentația – o provocare pentru mileniul III”.

Duminică, la ora 10.00, la Baza de Învățământ Stomatologic a UMF Iași, vor avea loc prelegerile: „Actualităţi în cercetarea şi aplicaţiile curente utilizând nanomateriale şi nanotehnologii”, „Utilizarea sistemelor ROSE în şcoli şi universităţi” și „Obţinerea şi expertizarea unor noi material biocompatibile pentru aplicaţii medicale” (MedicalMetMat – Tip grant PN III – PCCDI); organizator: Facultatea de Medicină Dentară. Tot la ora 10.00, în Sala de conferințe a Facultății de Bioinginerie Medicală, vor avea loc prelegerile sub titlul: „«Tehnologiile biomedicale» – suport pentru dezvoltarea cercetării de excelență”, organizate de Facultatea de Bioinginerie Medicală.

Cu ocazia Zilelor UMF, și societățile studențești ale Universității organizează o serie de manifestări științifice. Astfel, Societatea Studenților Mediciniști Iași (SSMI), prin Departamentul de Educație Medicală (SCOME)  organizează Zilele Educației Medicale (9 – 14 decembrie 2019). „140 de ani de tradiție în educația medicală. 140 de ani în care multe generații au trecut pragul UMF Iași cu visul de a vindeca oameni și de a reda viață și speranță. 140 de ani în care medicina din Iași a modelat viitori medici și cercetători care să facă mai târziu istorie. Acest fapt impresionant nu poate fi trecut cu vederea, așadar am pregătit, în cadrul Zilelor Educației medicale, nu mai puțin de 32 de conferințe și workshop-uri. Colegii noștri vor putea astfel  să dobândească sau să aprofundeze cunoștințe și tehnici și chiar să interacționeze cu celelalte departamente ale societății, într-o diversitate de activități care sperăm să fie la nivelul așteptărilor lor”, au declarat reprezentanții SSMI. De asemenea, Asociația Studenților Bioingineri” a pregătit, cu această ocazie, o serie de workshop-uri adresate atât studenților specializării de Bioinginerie, cât și celor de la Balneofiziokinetoterapie și recuperare. „Faptul că universitatea de prestigiu din care facem parte împlinește vârsta impresionantă de 140 de ani nu poate fi ignorat și sperăm că, prin evenimentele organizate în această perioadă, toate părțile implicate vor simți mândria de a fi parte a Universității de Medicină și Farmacie «Grigore T. Popa» din Iași. Ultimii 25 de ani reprezintă, de asemenea, și înființarea și dezvoltarea singurei facultăți de Bioinginerie Medicală din țară, iar acest lucru ne obligă să purtăm cu responsabilitate și onoare titlul de student la Bioinginerie.” , au precizat reprezentanții ASB.

Sâmbătă, de la 10.30, în Aula George Emil Palade”, se lansează o serie de cărți de specialitate apărute la Editura „Gr. T. Popa”: Aspecte multidisciplinare privind obezitatea copilului, sub redacția: Laura Trandafir și Mihaela Moscalu”; Etică și drept în practica medicală”, autor: Elena Toader;  Interacțiuni aliment-medicament”, autor: Rodica Cuciureanu; Cazuri clinice commentate”, autor: Florin Mitu; Tratat de biomolecule”, autor: Mihai Chiriță; Ghiduri și algoritmi în Medicina de Urgență”, autor: Diana Cimpoeșu; Cazuri clinice oftalmologice”, autor: Camelia Margareta Bogdănici; Mijloace Fizice utilizate în Medicina Fizică și de Reabilitare (vol. I, II și CD practic)”, autori: Conf. Dr. Ioan Sorin Stratulat și Prof. Dr. Oleg Pascal. Moderator: prof. univ. dr. Viorica Scutaru, directorul Bibliotecii UMF Iași.

„Journees Scientifiques”

În zilele de 13 și 14 decembrie 2019, tot în cadrul Zilelor UMF, vor fi organizate „Journees Scientifiques” la CRU-UMF Iaşi. Evenimentul se desfăşoară în cadrul „Projets synergiques” cu finanţare AUF-DRECO, unde CRU-UMF Iaşi a avut acceptate două proiecte ECCE şi REVIVA. Deschiderea evenimentului va avea loc în data de 13 decembrie 2019, la ora 13.00, în Amfiteatrul Mare de la Centrul de Limbi Moderne şi Integrare Culturală „Grigore T. Popa” (str. Săulescu nr. 4) în prezența  domnului Mohamed Ketata, directorul  AUF-DRECO.

Programul complet al tuturor manifestărilor, AICI