Carte medicală

Sâmbătă, de la 10.30, în Aula George Emil Palade”, se lansează o serie de cărți de specialitate apărute la Editura „Gr. T. Popa”: „Aspecte multidisciplinare privind obezitatea copilului”, sub redacția: Laura Trandafir și Mihaela Moscalu”; „Etică și drept în practica medicală”, autor: Elena Toader;  „Interacțiuni aliment-medicament”, autor: Rodica Cuciureanu; „Cazuri clinice comentate”, autor: Florin Mitu; „Tratat de biomolecule”, autor: Mihai Chiriță; „Ghiduri și algoritmi în Medicina de Urgență”, autor: Diana Cimpoeșu; „Cazuri clinice oftalmologice”, autor: Camelia Margareta Bogdănici; „Mijloace Fizice utilizate în Medicina Fizică și de Reabilitare (vol. I, II și CD practic)”, autori: conf. dr. Ioan Sorin Stratulat și prof. dr. Oleg Pascal. Moderator: prof. univ. dr. Viorica Scutaru, directorul Bibliotecii UMF Iași.

În dialog cu istoria 

Maratonul lansărilor de carte continuă duminică, de la ora 10.30, în Aula „George Emil Palade”, cu o serie de volume de istorie a medicinei apărute la Editura Universității. Momentul editorial este prezentat de prof. univ. dr. Eugen Târcoveanu și dr. Richard Constantinescu.

Un volum mult așteptat este o nouă ediție revăzută și adăugită a „Ctitorilor prestigiului”, coordonată de prof. univ. dr. Viorel Scripcariu și prof. univ. dr. Eugen Târcoveanu, în care sunt prezentați „precursorii școlii medicale ieșene, întemeietorii Facultății de Medicină, creatorii de școală medicală, coloșii care i-au dat prestigiu și strălucire”, dar și noul numor al reviste „Însemnări ieșene”.  Tot din același domeniu, al istoriei medicinei ieșene, vor fi lansate și cele două cărți semnate de prof. univ. dr. Dana Baran, ambele a II-a ediție: „Decani și rectori ai UMF Iași și  UMF Iași” și „Societatea de medici și naturaliști Iași – 1833. Prima academie ieșeană a spiritului național”. De asemenea, va fi lansat și un volum de nuvele scrise de fostul rector al Universității, George Bogdan „Inocenta”, o  ediție bilingvă franceză-română îngrijită de prof. univ. dr. Beatrice Ioan și dr. Richard Constantinescu. O lansare eveniment este și cartea de memorii a reputatului profesor și chirurg Victor Strat – „Din amintirile și viața mea de chirurg”.  O altă apariție editorială este „Universității 16: Memorii selective”, carte de inteviuri cu personalități ale medicinei ieșene, care va fi prezentată de prof. univ. dr. Daniel Condurache. La final, dr. Richard Constantinescu, titularul disciplinei de istorie a medicinei din cadrul UMF Iași, va prezenta un proiect special: „Unde ne duce capul. Medicină grafică”, un album cu lucrări de grafică realizate de studenții anului I de la UMF Iași.