Ziua Europeană Împotriva Obezităţii (ZEIO) are loc anual, în a treia sâmbătă a lunii mai, la inițiativa organizaţiilor pacienţilor obezi, a comunităţii medicale şi comunităţii politice din ai multe țări europene.

Pentru a marca acestă zi,  pe data de 14 mai, duminică, voluntarii Societății Studenților Mediciniști Iași împreună cu echipa Centrului Regional de Diagnostic, Consiliere și Monitorizare a Copiilor cu Exces Ponderal și Obezitate, sub îndrumarea șef lucr. dr. Laura Mihaela Trandafir, vor aduce în atenția populației ieşene problema obezității.

Începând cu ora 10:00, în Grădina Palas, tinerii vor fi așteptați pentru a afla de la medici cum pot avea o viață sănătoasă, care este rolul sportului în dezvoltarea fizică și ce metode pot fi folosite pentru a combate obezitatea.

Tema aleasă anul acesta pentru celebrarea „Zilei Europene Împotriva Obezităţii” (ZEIO) se referă la prevenirea apariţiei obezităţii în rândul tinerei generaţii. Scopul evenimentului este de a informa tinerii asupra riscurilor obezității și de a-i îndruma spre un stil de viață sănătos, care implică o alimentație corespunzătoare și activitate fizică.

Sloganul campaniei poartă numele proiectului: ”Alimentaţie corectă la vârsta pediatrică – o şansă pentru un viitor adult sănătos”. Acesta se desfășoară sub îndrumarea cadrelor medicale ale Centrului Regional de Diagnostic, Consiliere și Monitorizare a Copiilor cu Exces Ponderal și Obezitate, împreună cu studenții voluntari ai Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa”.

Cercetările ştiinţifice au demonstrat că obezitatea la copil şi adolescent reprezintă un predictor semnificativ al obezităţii la vârsta adultă şi, totodată, un factor de risc pentru complicaţiile multiple pe care le generează: pe de o parte complicaţiile organice (boli cardiovasculare, diabetul zaharat de tip 2, sindromul metabolic, hiperuricemia, apneea în somn, unele forme de cancer) şi, pe de altă parte, complicaţiile psiho-sociale.

Supraponderalitatea şi obezitatea reprezintă al cincilea risc de decese la nivel global. La nivel internațional, prevalența obezității a crescut de peste două ori între 1980 și 2016. Din iunie 2013, Asociația Medicală Americană a recunoscut obezitatea ca boală.