Conducerea Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” Iași, în frunte cu rectorul instituției, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, a primit miercuri, 16 noiembrie, vizita unei delegații alcătuită din trei ambasadori: doamna Faouz El Achchabi, ambasadorul Regatului Maroc, doamna Boutheina Labidi, ambasadorul Tunisiei și doamna Djellouli Taous, ambasadorul Republicii Algeriene Democratice și Populare. Scopul principal al vizitei a fost de a stabili direcțiile unor viitoare acorduri și parteneriate între UMF Iași și ambasadele și universitățile de medicină ale celor trei țări.

Vizita a fost planificată la solicitarea Domniilor lor și la invitația noastră. Am stabilit să vină în cursul acestei toamne, după finalizarea procesului de admitere al studenților străini, pentru a vedea care sunt realitățile actuale, infrastructura universității și posibilitățile de învățământ ale studenților marocani, algerieni și tunisieni. De asemenea, am dorit să facilităm contactul ambasadorilor  cu studenții noștri care provin din cele trei țări. Ne-am arătat deschiderea față de colaborarea cu aceste trei ambasade, în vederea îmbunătățirii parcursului de selecție, a procesului de admitere și a înmatriculării studenților străini din cele trei țări”, a declarat prof.univ.dr. Viorel Scripcariu, rectorul instituției.

16-10-2016_ambasadori

În urma discuțiilor, s-au conturat următoarele direcții de colaborare:

  • Stabilirea unor legături directe între Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” Iași și universitățile din Tunisia, Maroc și Algeria, pe probleme didactice și de cercetare.
  • Posibilitățile de simplificare a recunoașterii diplomei obținute la noi în țările de origine.
  • Identificarea unor soluții de simplificare a procesului de înregistrare a vizelor, prin colaborarea cu Ministerul Afacerilor de Externe din România, astfel încât studenții din cele trei țări să poată fi înmatriculați în timp util.

Vizita readuce la un nivel de echilibru și normalitate relațiile Universității cu reprezentanțele celor trei țări. Un pas înainte în acest sens a fost făcut anterior acestei vizite, prin însăși schimbarea metodologiei de admitere din acest an. ”La începutul mandatului meu, după stabilirea metodologiei de admitere a studenților străini, folosind platforma online de înscriere, această procedură a fost adusă la cunoștința tuturor celor trei ambasade, ei au studiat-o și ne-au ajutat ca lumea să înțeleagă despre ce e vorba”, a mai punctat rectorul Viorel Scripcariu.

La Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” studiază 18 studenți din Algeria, 247 – din Tunisia și 282 din Maroc.