Îmi revine onoarea și bucuria de a vă saluta astăzi, pentru prima dată, din noua clădire a Universității noastre: clădirea «Nicolae Leon»”, a spus prof. unv. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, în alocuțiunea susținută cu ocazia „deschiderii porților” celei mai moderne baze de învățământ din Iași.

La inaugurarea clădirii „Nicolae Leon” – fosta „Petre Andrei”, trecută printr-un amplu proces de reabilitare și modernizare, au participat membri ai conducerii UMF Iași, domnul Vasile Asandei, director general ADR Nord-Est, domnul Mihai Chirica, primarul Iașului și domnul prefect Marian Șerbescu. O prezență deosebită a fost cea a domnului Luis Ovidiu Popa, director general al Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București. De asemenea, au fost prezenți numeroși membri ai întregii comunității academice a UMF Iași. Moderatorul evenimentului a fost dr. Richard Constantinescu, titularul disciplinei de Istorie a Medicinei.

Evenimentul a debutat cu dezvelirea bustului de la intrare, care-l reprezintă pe profesorul Nicolae Leon, patronul spiritual al clădirii, moment urmat de tradiționala tăiere a panglicii de către rectorul UMF Iași, directorul general ADR Nord-Est și primarul Iașului. Discursurile oficiale s-au ținut în Aula „Alexandru Brăescu”, denumită după fostul psihiatru, internist și balneolog, profesor al Facultății de Medicină din Iași, director al stațiunii balneare Slănicul Moldovei și ctitor al așezămintelor spitalicești de la Socola.

„Nicolae Leon a fost rectorul Universității ieșene în anul Marii Uniri

Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași a mulțumit de la început și vechii conduceri prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, fostul rector al Universității și  doamnei Daniela Druguș, fost director general administrativ, pentru că au fost inițiatorii acestui proiect important. „Inaugurarea, astăzi, a clădirii «Nicolae Leon» este finalul unui drum lung, complicat și anevoios pe alocuri, drum început de conducerea anterioară a Universității noastre”.

Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu a prezentat, pe scurt, și câteva detalii tehnice ale clădirii: „Vorbim de o capacitate totală de 1833 de locuri, dispuse pe 13 etaje. Avem aici nu mai puțin de 6 amfiteatre de câte 120 de locuri fiecare, cu posibilitatea tehnică de a uni două dintre ele, obținând astfel, atunci când va fi nevoie, un spațiu generos de 240 de locuri. Vorbim, de asemenea, despre numeroase săli de lucrări, de cabinete pentru cadrele didactice și, foarte important, despre noul Centru de Abilități Fundamentale al Universității, care va funcționa la etajele 2 și 3 ale clădirii”.

De asemenea, rectorul UMF Iași a explicat de ce noua clădire a fost botezată cu un nume mai puțin cunoscut noilor generații: „Din pleiada de personalități pe care Iașul a dat-o medicinii, am ales numele lui Nicolae Leon din două motive: Odată, pentru spiritul său inovator și vizionar. Ca decan al Facultății de Medicină din Iași, Nicolae Leon a fost un promotor al noului, iar ideile inovatoare pe care a reușit să le transpună în fapte au avut efecte la nivelul învățământului superior medical din întreaga țară. Învățământul experențial este un bun exemplu în acest sens, Nicolae Leon fiind cel care a reușit să introducă în regulamentele vremii obligativitatea excursiilor de studiu pentru elevii școlilor secundare. De asemenea, Nicolae Leon a dorit întinerirea corpului profesoral al Facultății de Medicină din Iași, astfel că, în perioada decanatului său, au avut acces în facultate tineri foarte valoroși, care au devenit creatori de școală medicală ieșeană. Al doilea și poate cel mai important motiv pentru care ne aflăm astăzi într-o clădire ce-i poartă numele este acela că Nicolae Leon a fost rectorul Universității ieșene în anul Marii Uniri”.

Domnul Vasile Asandei, directorul general al ADR Nord-Est – partener al UMF Iași în acest proiect, a felicitat Universitatea pentru această realizare. „Este un lucru deosebit că ați ajuns la finalul acestui proiect cu o valoare mare, la care am avut și noi o contribuție. Sper ca în viitor această clădire va fi un plus în activitatea dumneavoastră. Eu sunt foarte bucuros pentru că în exercițiul acesta financiar am reușit și sper să reușim să mai finalizăm astfel de proiecte de infrastructură de diverse feluri. În primul rând pentru că am avut la dispoziție fonduri europene pe care a trebuit să le folosim și să le folosim bine, dar și pentru că urmează un exercițiu financiar în 2021-2027 foarte provocator pentru noi. Vom avea o sumă mare de bani pe care va trebui s-o folosim în principal pentru partea de inovare, transfer tehnologic, antreprenoriat ș.a.m.d., tot ce înseamnă o Europă mai inteligentă. Banii pentru infrastructuri se vor reduce”.

Mă bucur că există în Universitate acest spirit de continuitate”

Domnul Mihai Chirica, primarul Iașului, a mărturisit în discursul său că se bucură că această clădire a fost achiziționată de Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași: „Sunt lucruri frumoase care se întâmplă la Iași prin efortul comun al UMF Iași și a ADR Nord-Est. S-a dorit de la început să fie o instituție de învățământ și până la urmă a ajuns unde trebuie, la cea mai prestigioasă universitate a Iașului și la cel mai bun ambasador al Iașului”. Idee subliniată și de prefectul Iașului, domnul Marian Șerbescu: „Este un moment important în viața UMF-ului și în viața Iașului că a fost redată în circuitul educațional o clădire care pentru asta a fost creată. Mă bucur că nu a fost preluată de samsarii imobiliari. Felicitări domnule rector și întregii echipe de la UMF pentru acest proiect”.

Prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, fostul rector al UMF Iași, a vorbit despre istoria achiziționării acestei clădiri: „Mi-aduc aminte ce dificil a fost tot procesul de achiziționare și de aceea mă bucur că există în Universitate acest spirit de continuitate, că nu începe totul cu noi și se termină cu noi, că munca fiecăruia este evidențiată și inclusiv faptul că s-a dat numele de Nicolae Leon arată că medicina ieșeană se bazează pe cei trei filoni: pe tradiție – să ne cunoaștem înaintașii, pe modernitate și nu în ultimul rând pe spiritualitate”.

La final, domnul Luis Ovidiu Popa, director general al Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București, a povestit câteva amănunte din povestea de viață a doi frați celebri: Nicolae Leon, fost decan al facultății de medicină ieșene și rectorul Unirii și cunoscutul biolog Grigore Antipa, cel care a dat numele celui mai important muzeu de istorie naturală din România.

***

Cel mai nou corp de clădire al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, denumit  „Nicolae Leon”, este un spațiu modern, dedicat activității didactice (disciplinelor preclinice), care conține șase amfiteatre și o Aulă cu 220 de locuri, o sală documentare IT și numeroase săli de lucrări și cabinete pentru cadrele didactice. Capacitatea totală este de 1833 de locuri, dispuse pe 13 etaje.

Valoarea totală a proiectului este de 26.185.298 lei din care 25.819.447,55 sunt cheltuieli eligibile prin proiectul «Recompartimentare, modernizare spații de învățământ, cu păstrarea funcționalului existent»,  finanțat de Uniunea Europeană, pe axa prioritară 10 – Îmbunătățirea infrastructurii educaționale, din cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020.