Timp de cinci zile, în perioada în perioada 13 – 17 aprilie 2019, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași și-a deschis porțile pentru cei peste 2000 de elevi din județele Moldovei, dar și din restul țării, curioși să descopere misterele vieții de student umf-ist.

Ne bucurăm că și în acest an au fost atât de mulți tineri interesați să viziteze Universitatea de Medicină și Farmacie «Grigore T. Popa». Zilele Porților Deschise la UMF Iași este un proiect important, care continuă în mod firesc demersurile Universității noastre de promovare a ofertei educaționale. Acestea aduc în atenția elevilor prezentarea facultăților și a bazei materiale a Universității, oportunitățile pe care le poate avea un student medicinist în Iași și perspectivele de carieră pe care studenții le au, după terminarea unei facultăți din cadrul UMF Iași”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

100 de voluntari din toate societățile studențești care activează în UMF Iași  i-au însoțit pe elevi în tururi ghidate, le-au arătat laboratoarele și sălile de lucrări practice, precum și muzeele Universității. De asemenea, elevii au participat la diverse acțiuni interactive, la cursuri deschise din mai multe domenii, la workshop-uri organizate de specialiștii din cadrul departamentului SCOP, care îi ajută pe tineri să se orienteze spre facultatea potrivită și au asistat și la o prezentare a ofertei academice.

Atât elevii, cât și profesorii care i-au însoțit, s-au declarat încântați de programul oferit de Universitate. „Această experiență a fost deosebit de interesantă. Cel mai mult mi-a plăcut la Muzeul de Anatomie, pentru că am putut observa acele exponate care erau reale”, a mărturisit Cornelia Ștefana Hriscu, elevă în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” Iași.

Aș spune că nu toți cei prezenți erau interesați de facultățile UMF-ului, dar după acest tur al universității și al laboratoarelor vizitate, vor lua în considerare și această opțiune”, a subliniat prof. Lucreția Moruzi, de la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” Iași.

Ionela Panainte, profesor de biologie la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”, este un „musafir” prezent în fiecare an la UMF Iași, la Zilele Porților Deschise: „Profilul de științe ale naturii, cu inserție profesională spre medicină, este foarte căutat de elevii liceului nostru. Dar aduc de fiecare dată elevi de la clase diverse. Astăzi, de exemplu, am venit cu clasa a IX-a și unii dintre ei deja știu că vor să urmeze o carieră în domeniul medical. Vă felicit că faceți acest lucru în fiecare an, știu că este un efort, nu este foarte comod să ai atâtea grupuri de elevi în vizită”.

Tururi ghidate, cursuri și workshop-uri

Grupurile de elevi au putut opta pentru unul dintre cele cinci tururi ghidate:

Turul Facultății de Medicină (Muzeul de Anatomie, Laboratorul de Morfopatologie, Laboratorul de Bacteriologie-Virusologie și Parazitologie și Muzeul de Istorie a Medicinei)

Turul  Facultății de Farmacie (Laborator Farmacognozie, Laborator Chimie farmaceutică, Laborator Microbiologie, Laborator Tehnologie farmaceutică, Laborator Toxicologie și Muzeul de Istorie a Farmaciei „Marțian Cotrău”)

Turul Facultății de Medicină Dentară (Turul Facultății de Medicină Dentară – Baza de Învățământ a Facultății de Medicină Dentară (sediul din M. Kogălniceanu) al Facultății de Bioinginerie Medicală (la sediul din M. Kogălniceanu: Laborator Biotehnologii medicale, Centrul de Inginerie tisulară, Laborator Simulare Medicală, Centrul Fiziokinetoterapie)

Turul Centrului avansat de Cercetare-Dezvoltare în Medicina Experimentală (CEMEX) – sediul din M. Kogălniceanu.

Cadre didactice ale Universității le-au prezentat elevilor, în prezentări atractive, avantajele și oportunitățile unui student la UMF Iași. Elevii au putut alege să participe la unul dintre cursurile deschise pregătite special pentru program: „Fiziokinetoterapia – provocări și oportunități”, „De la plante la medicament”, „Decizia de carieră: adevăr sau provocare?!”, „Medicina: slujbă, carieră sau vocație”, „De la bacterii la medicament” sau „Bioingineria – frontieră a cunoașterii”.

Studenții voluntari și cadrele didactice au venit în întâmpinarea curiozității elevilor și cu workshop-uri interesante, desfășurate atât în standurile din holul Aulei UMF (clădirea Farmacie), cât și în laboratoarele facultăților. Studenți voluntari de la Facultatea de Medicină Dentară au prezidat Standul cu zâmbete sănătoase, cei de la Bioinginerie Medicală au prezentat „Aspecte biomecanice ale amprentei piciorului”, „Tehnologii de realizare a circuitelor imprimate ȋn electronica medicală”, „Bioreactoare utilizate ȋn biotehnologii medicale”, Fiziokinetoterapie: evaluarea posturii. Principii și diagnostic, iar cei de la Facultatea de Farmacie i-au invitat pe copii la un Atelier de Farmacie. De asemenea, ca în fiecare an, „Salvatorii de vieți” – membrii unei echipe SMURD, coordonată de prof. univ. dr. Diana Cimpoeșu , au fost „de gardă” pe esplanada din fața Universității. Echipajul SMURD le-a oferit tinerilor o lecție de prim-ajutor și resuscitare cardio-pulmonară de bază. DE asemenea, elevii au avut posibilitatea să vadă îndeaproape și cum arată o ambulanță și un echipament SMURD.

Serviciul de Consiliere și Orientare în Carieră UMF Iași a fost o prezență activă în cadrul programului, atât prin cursuri, cât și prin workshop-uri. Psiholog Monica Ciolan a oferit ingredientele unei „rețete profesionale de succes”, iar psiholog Corina Dondaș a arătat de ce motivația este „calea spre succes”

Programul „Zilele Porților Deschise” le propune elevilor o modalitate directă și interactivă de a face cunoștință cu viața de student, dincolo de simpla consultare a ofertei de admitere. Evenimentul  este organizat în cadrul proiectului „Iași, orașul studenției tale. Porți deschise la universitățile ieșene”, derulat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” în parteneriat cu Universitatea „Al.I.Cuza”, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” și Primăria Municipiului Iași.

UMF Iași organizează acest eveniment împreună cu Societățile Studențești care funcționează în cadrul Universității: Societatea Studenților Mediciniști, Societatea Studenților Stomatologi, Societatea Studenților Farmaciști și Asociația Studenților Bioingineri.

[ot-gallery url=”http://news.umfiasi.ro/gallery/zilele-portilor-deschise-2019/”]