Prorectoratul Relații Internaționale din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași a organizat luni, 5 martie, în Aula George Emil Pallade”, o nouă sesiune de informări privind mobilitățile Erasmus, pentru anul academic 2018-2019. Amfitrionii întâlnirii au fost prof.univ.dr.Monica Hăncianu, prorectorul responsabil cu Relațiile Internaționale, conf. univ. dr. Cătălin Pricop, coordonatorul programului Erasmus din UMF Iași, Ionela Lăcrămioara Șerban, decanul Facultății de Medicină și Mihaela Vacariu- Sirotta, secretar Relații Internaționale și Programe Comunitare. La sesiunea de informări au participat și studenți care au făcut parte din acest program și care au împărtășit, cu multă deschidere și căldură, o parte din experiențele  lor de ”erasmuși” în diverse centre universitare din Europa.

Prof. univ. dr. Monica Hăncianu, prorectorul cu Relațiile Internaționale al U.M.F. “Grigore T. Popa” Iași

Nivelul educației voastre medicale, medico-dentare sau farmaceutice este la un nivel competitiv”

Erasmus + este un program care încurajează mobilitatea studenților în alte centre universitare, către alte universități unde să-și continue educația de bază, în așa fel încât, odată cu experiența profesională, să-și amplifice cunoștințele sociale și abilitățile sociale”, a sintetizat, pe scurt, esența programului, prof.univ.dr.Monica Hăncianu, prorectorul cu Relațiile Internaționale.

Avem studenți în universitate care au aplicat de două ori pentru programul Erasmus. Veți constata că sunteți mai mult decât capabili să vă descurcați într-o altă universitate și societate și că nivelul educației voastre medicale, medico-dentare sau farmaceutice este la un nivel competitiv”, i-a încurajat pe tinerii adunați în Aulă prof.univ.dr. Monica Hăncianu.

Prof. univ. dr. Ionela Lăcrămioara Șerban, decanul Facultății de Medicină a U.M.F. “Grigore T. Popa” Iași

Prof.univ.dr. Ionela Lăcrămioara Șerban, decanul Facultății de Medicină, a oferit studenților aspiranți la o mobilitate Erasmus câteva ponturi” extrem de utile. În momentul în care vă întoarceți, disciplinele pe care le-ați studiat acolo se echivalează. Este o decizia a Consiliului de Administrație din 2017 cu grila de evaluare și cu grila de note pe care le obțineți, astfel încât corespondența între sistemul nostru de notare și cel din locația Erasmus să coincidă. De asemenea, nu trebuie să vă gândiți că trebuie să alegeți numai discipline din anul dvs. de studiu, puteți alege și discipline din anul superior, în avans, care se recunosc,  nu le veți mai parcurge o dată aici la noi”.

Prof. univ. dr. Cătălin Pricop, coordonatorul Erasmus din UMF “Grigore T. Popa” Iași

Prof. univ. dr. Cătălin Pricop, coordonatorul Erasmus din UMF Iași, a proiectat și cealaltă dimensiune a programului de mobilități, în afara perfecționării profesionale. Erasmus nu înseamnă neapărat că pleci într-o altă țară ca să înveți mai multe lucruri din disciplinele pe care ți le-ai programat pentru studiu. Din acest program aflați mai multe lucruri și despre voi”.

Iar la întoacere este important ca dvs. să vă întoarceți înapoi cu o experiență care să merite a fi povestită. Să o povestiți colegilor dvs., care nu au avut curajul de a apela la un program Erasmus, să o povetiți famiililor voastre, care au stat cu sufletul la gură să vă întoarceți, dar și cadrelor didactice. Pentru că suntem curioși să vedem cu ochii dvs, cum s-au desfășurat stagiile, cât de exigenți au fost profesorii, din ce cărți ați citit, cum a decurs examenul”, a concluzionat prof.univ.dr. CătălinPricop.

 

Stagiile mi s-au părut partea cea mai atractivă”

Sesiunea de informări a continuat apoi cu poveștile câtorva studenți entuziasmați de experiența Erasmus, trăită la Grenoble, Nisa sau Torino.

Ana Maria, studentă în anul VI, le-a împărtășit colegilor din culisele vieții Erasmus în centrele universitare din Grenoble și Dijon. Cazarea e un factor important și în ambele centre am putut opta pentru o cameră de cămin. Eu am ales o cameră tradițioinală, de  9 metri pătrați, cu frigider în cameră. Am împărțit dușul și toaleta cu colegii de palier și a fost ok, pentru 157 de euro/lună. Facultatea la care a mers ne-a oferit cărți și aveam posibiliatea să împrumutăm de la bibliotecă, patru săptămâni, orice cărți și câte doream”. Dar pe lângă detalile vieții cotidiene, Anei Maria i s-a părut extrordinară experiența propriu-zisă din spitale.  Am făcut șapte stagii la Grenoble și patru la Dijon, care se țineau dimineața,iar  după-amiaza aveam cursuri. Stagiile mi s-au părut partea cea mai atractivă la o mobilitate Erasmus, pentru că sunt puțini studenți care participă la un stagiu. De exemplu, la Oftalmologie eram doar șase studenți Erasmus, foarte puțini, ceeea ce presupune că lumea are tot timpul din lume să ne arate orice examen care se face unui pacient, anamneză, orice examen clinic, paraclinic. Profesorii și medicii rezidenți sunt extraordinar de deschiși, sunt dispuși să-ți răspundă la orice întrebare”. O altă oportunitate a programului Erasmus în Franța a fost că, spre deosebire de România, unde facultatea se axează pe teorie, școala de medicină franceză se bazeză pe multă practică. Am făcut o grămadă de gesturi medico-chirurgicale, puncții – lombară, abdominală etc”.

Erasmus, cel mai cunoscut program de schimb de studenți din lume, a fost îmbrățișat” de UMF Iași în urmă cu 18 ani. De atunci, peste 600 de studenți UMF-iști au avut șansa de a studia în universități de medicină de prestigiu, din toată Europa.

Toate infirmațiile despre mobilitățile Erasmus, aici: Ghidul pentru studentul Erasmus

Ce înseamnă să fii student Erasmus la UMF Iași?

  • – să fii înmatriculat la UMF Iași indiferent de nivelul de studiu (licență, master, doctorat) și indiferent de statut („bugetat” sau „cu taxă”);
  • – să fii integralist după ultima sesiune de examene;
  • – să deții un certificat de competență lingvistică în limba în care se predau cursurile la universitatea parteneră pentru care candidează;
  • – să studiezi cel puțin un semestru la o universitate participantă la programul Erasmus+, cu care UMF Iași are încheiat un acord bilateral, sau efectuezi un stagiu practic de 2 luni sau mai mult într-o universitate sau o instituție care desfășoară activități practice;
  • – să primești o bursă al cărei cuantum este în funcție de durată mobilității. Această este o bursă de cofinanțare;
  • – să nu plătești taxe de înmatriculare, școlarizare și evaluare la universitatea la care efectuezi mobilitatea;
  • – ți se recunosc integral studiile sau stagiile efectuate în străinătate care sunt cuprinse în Learning Agreement sau Traineeship Agreement, conform regulamentului de recunoaștere a studiilor.
  • – la întoarcere, depui un raport de activitate, însoțit de certificatul de prezența, și, după caz, de foaia matricolă (Transcript of records), cu notele și numărul de credite obținute.