O delegație alcătuită din membrii conducerii Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a vizitat Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” Iași vineri, 11 noiembrie 2016. Delegația a fost alcătuită din prof. univ. dr. Ion Ababii, rectorul universității, prof.univ.dr. Olga Cernețchi, prorector pentru asigurarea calității și integrării în învățământ, prof.univ. dr. Gheorghe Rojnoveanu, prorector pentru activitatea științifică, prof.univ.dr. Emil Ceban, prorector pentru activitatea clinică, prof.univ. dr. Olga Tagadiuc, director al Școlii Doctorale, conf. univ. dr. Didina Nistreanu, Secretar Științific al Senatului și conf. univ. dr. Rodica Gramma, șef Departament Relații Internaționale și Integrare Europeană.

vizita-cemex-18Scopul vizitei a fost cimentarea acordului bilateral existent între cele două instituții, acord întărit și prin vizita din iulie a delegației conducerii UMF Iași la Chișinău, dar și trasarea unor direcții de colaborare noi.

Oaspeții din Chișinău au vizitat laboratorarele CEMEX-ului (Centrul Avansat de Cercetare-Dezvoltare în Medicina Experimentală), apoi s-au întâlnit în Sala Senat cu membri ai staff-ului universității ieșene, la o întâlnire prezidată de prof. univ. dr. Ioana Grigoraș, președintele Senatului UMF Iași. Temele principale ale discuției au fost oportunitatea unui schimb didactic, pe discipline, editarea unor materiale științifice comune, schimburile de rezidenți, posibilitatea instituirii unei tutele gândite instituțional – pe partea școlii doctorale,  dar și o colaborare mai intensă pe plan științific.

Este important ca tineretul nostru – studenții și rezidenții – să ia contact cu experiența celor din Iași, care este cu adevărat recunoscută nu doar în Europa, ci și în lumea întreagă. În al doilea rând să facem legătura cu persoanele care au în responsabilitatea lor cercetarea științifică, pentru a face posibilă o cercetare în comun, mai ales în centrele de cercetare pe care le aveți, precum cel vizitat astăzi (CEMEX, n.r)”, a mărturisit prof.univ.dr. Ion Ababii, rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”.

Așa cum am spus la începutul mandatului meu, mi-am propus să păstrez, să dezvolt, să amplific relațiile pe care le avem cu Universitatea de Medicină și Farmacie din Chișinău. Ne bazăm pe niște lucruri pe care le avem în comun, atât ca națiune, dar și ca preocupări științifice, didactice, medicale. Noi am fost în vizită la ei și am rămas profund impresionați de infrastructura pe care Universitatea din Chișinău o are și de preocupările lor în domeniul didactic și de cercetare și ne-am propus să continuăm acest lucru invitându-i pe ei să vadă ceea ce avem noi și să continuăm niște proiecte în comun, didactice, științifice, proiecte pe  care le putem face împreună, de o parte și de alta a Prutului. Astăzi s-a discutat despre posibilitățile de dezvoltare pe parte didactică, pe parte de rezidențiat, de școală doctorală și despre proiecte științifice comune”, a declarat și prof.univ.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

”Schimburile bilaterale între noi există demult, dar acum trebuie să le facem vizibile și să le materializăm”, a punctat și președintele Senatului,  prof.univ dr. Ioana Grigoraș.

intalnire-proiecte-cercetare-24Vizita a continuat cu reuniunea de discuții privind oportunitățile de cercetare comune ale celor două universități de medicină. Prorectorul responsabil cu cercetarea științifică al UMF Iași, prof.univ.dr. Adrian Covic, care a prezidat întâlnirea,  a propus o prezentare paralelă a principalelor direcții de cercetare, urmată de delimitarea grupurilor de lucru de ambele părți pentru a porni activitățile în comun. Din prezentările profesorilor ieșeni, a reieșit că există deja multe proiecte demarate în parteneriat transfrontalier România-Republica Moldova sau chiar UMF Iași – USMF Chișinău, la acestea urmând să se adauge parteneriate noi.

Conducerea Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova  și-a încheiat vizita la Iași cu o întâlnire cu tineri basarabeni, studenți, doctoranzi și rezidenți la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” Iași.

[ot-gallery url=”http://news.umfiasi.ro/gallery/conducerea-usmf-nicolae-testemitanu-din-republica-moldova-in-vizita-la-umf-iasi/”]