În urma articolelor publicate de cotidianul Bună Ziua Iași, atât în ediția online, cât și în ediția tipărită, în zilele de 23 și 25 mai 2017 sub titlurile

UPDATE/ BOMBA la UMF Iasi! AFACERE suspecta de mii de EURO, din bani publici. Controversata Daniela Drugus si un avocat au pus totul la cale (23 mai 2017, https://www.bzi.ro/update-bomba-la-umf-iasi-afacere-suspecta-de-mii-de-euro-din-bani-publici-controversata-daniela-drugus-si-un-avocat-au-pus-totul-la-cale-606574)

și

SITUATIE EXPLOZIVA la Universitatea de Medicina din Iasi. Noi AFACERI SUSPECTE, marca Daniela Drugus si Adrian Ciureanu, ies in prim-plan – FOTO (25 mai 2017, https://www.bzi.ro/situatie-exploziva-la-universitatea-de-medicina-din-iasi-noi-afaceri-suspecte-marca-daniela-drugus-si-adrian-ciureanu-ies-in-prim-plan-foto-606913)

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași solicită cotidianului mai sus amintit publicarea prezentului drept la replică.

***

Cotidianul Bună Ziua Iași a identificat, din informații publice, trei contracte de achiziții de servicii realizate prin procedura achiziției directe pe care le consideră „suspecte”:

  1. Un contract de furnizare de servicii juridice; beneficiar: PFA Raluca Laura Savin
  2. Un contract de furnizare de servicii de consultanță; beneficiar PFA Stefan Catalin S. Ilie (pentru Programul Transnațional Dunărea – Axa prioritara 1 – Research and Innovation Health Hub)
  3. Un contract de furnizare servicii de consultanță; beneficiar PFA Ștefan Cătălin S. Ilie (“Centru Suport pentru Proiecte Internaționale CD în domeniul sănătății”)

Departamentul de Comunicare al UMF Iași v-a răspuns, punctual și rapid, la momentul solicitarii dvs., in aceeasi zi,  raspunsurile fiind complexe, descriind atât oportunitatea cât și legalitatea celor trei contracte (anexăm răspunsurile). În plus, precizăm următoarele:

  • Legea 98/2016 obligă Universitatea să folosească procedura achiziției directe pentru pragurile valorice în care se încadrează cele trei contracte.
  • Niciunul din documentele de inițiere a procedurii și de atribuire nu conține semnătura directorului general administrativ Daniela Druguș, așa cum fals afirmă Bună Ziua Iași. Atribuirea achiziției directe intră exclusiv în competența Biroului de Achiziții al Universității

Chiar și în condițiile comunicării rapide și eficiente prin care Universitatea, prin Departamentul de Comunicare, a înțeles să dea curs solicitărilor de informații venite din partea Bună Ziua Iași, tonul și conținutul articolelor publicate a fost în continuare denigrator, aducând atingere atât imaginii Universității, cât și persoanelor fizice prezentate în materiale.

Prin această manieră s-a încălcat grav dreptul la demnitate (art. 72 Cod civil), dreptul la propria imagine (art.73 Cod civil), dar și dreptul la viață și integritate fizică și psihică consfințit prin Constituția României, (art.22 alin.2), prin care nimeni nu poate fi supus unui/unor tratamente degradante.

Nu putem interpreta altfel atitudinea Bună Ziua Iași decât ca fiind una profund și nemeritat ostilă la adresa  Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași.

 

Publicarea repetată a unor astfel de articole false și denigratoare, în ciuda lămuririlor evidente și argumentate juridic formulate de Universitate;

Ocurența articolelor denigratoare (2 articole în 3 zile);

Evidențierea articolelor denigratoare prin plasarea pe prima pagină;

ne îndreptățesc să credem că ne aflăm în fața unei campanii de presă ostile, concertată și concentrată pe deteriorarea gravă a imaginii Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași.

Crearea artificială a unor astfel de campanii de presă, care afectează grav imaginea Universității, este cu atât mai suspectă de a fi un gest ostil și premeditat cu cât ea se produce cu foarte puțin timp înainte de începerea perioadei de înscriere (17- 23 iulie) la examenul de admitere din acest an. Locurile cu taxă pe care Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași le scoate la concurs sunt o sursă financiară importantă, iar din această perspectivă campania denigratoare pe care a lansat-o și o întreține cotidianul Bună Ziua Iași reprezintă o amenințare economică directă la adresa Universității, având potențialul de a genera pierderi financiare semnificative care vor afecta buna funcționare a UMF Iași, ce ar putea fi cuantificate în eventualitatea inițierii unei acțiuni în instanță.

Având în vedere argumentele și starea de fapt descrise mai sus, conducerea Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași solicita acordarea dreptului la replică, prin publicarea în ziarul Bună Ziua Iași a prezentului text, în variantă integrală.