In data de 4 mai 2017 la Universitea Politehnica din Bucuresti a avut loc evenimentul de prezentare a Programului European COST (European COoperation in Science and Technolohgy).

Din partea gazdelor a particpat domnul Rector, Prof.Dr. Mihnea Costoiu si europarlamentarul roman, Victor Negrescu, intermediator al relatiilor intre mediul de cercetare-dezvoltare din Romania si reprezentantii organismenlor Comisiei Europene implicate in finantarea cercetarii, dezvoltarii si inovarii.

Prezentarea atasata a fost sustinuta de Domnul Ronald de Bruin – Directorul Asociației Europene COST, care a incurajat cercetatorii romani sa se infomeze despre actiunile in derulare (cautare dupa cuvinte cheie sau in listele de actiuni aprobate in ultimii doi ani, pe site-ul oficial www.cost.eu) si sa adere la cele care prezinta teme de interes, pentru ca acasta constituie principala cale de informare si initiere a unor colaborari pe teme de cercetare comune avand ca tinta finala dezvoltarea unor proiecte care sa constituie aplicatii la programele de finantare a cercetarii (HORIZON 2020 si alte programe cu finantare internationala).

Sesiunea curenta pentru aplicatii COST este deschisa din ianuarie 2017 pana pe 17 septembrie 2017.

O aplicatie trebuie sa propuna o tema de cercetare comuna si o retea care sa contina grupuri de cercetare din minim 7 tari diferite, dintre care minim trei tari din COST Inclusiveness Target Countries (pag.16 din prezentare).

Prezentatorii au mentionat ca sanse de castig au aplicatiile cu 10-15 particpanti, insa exista reteale active, largite dupa dupa inceperea unor actiuni (asta se poate in primii 2 ani din durata de 4 ani a oricarei actiuni), in care se ajunge si pana la 50 de grupuri diferite.

Toate informatiile despre apelul activ dar si despre actiunile aprobate si aflate in derulare la care se poate adera in calitate de membru intr-un grup deja constituit sau ca initiator al unei retele de cercetatori din Romania sunt la adresele de mai jos:

http://www.cost.eu/participate/open_call

http://www.cost.eu/COST_Actions