Seria Conferințelor „Grigore T. Popa” continuă în acest an cu unul dintre cei mai importanți matematicieni contemporani: este vorba despre prof. univ. dr. Viorel Barbu, președintele Filialei Iași a Academiei Române, fost rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și fost președinte al Institutului de Matematică „Octav Mayer” Iași. Domnia sa va susține marți, 3 martie, de la ora 16.00, în Aula „George Emil Palade”, conferința „Matematica și oportunitățile sale pierdute”. „Multe teorii si rezultate matematice de profunzime nu au fost apreciate sau chiar ignorate de oamenii de știință contemporani lor și chiar de comunitatea matematică în ansamblul său.Este cazul printre altele cu teoria conicelor a lui Appolonius, calculul infinitesimal dezvoltat de Arhimede,teoria grupurilor, ecuatiile lui Maxwell, teoria lui Godel, formularea lui Poincare a ecuațiilor relativității restrânse. Dacă ar fi intrat în atenția savanților la vremea lor, teorii știintifice fundamentale ar fi putut fi anticipate cu zeci și chiar sute de ani. Acestea sunt  oportunitățile pierdute ale matematicii”, explică acad. Viorel Barbu tema aleasă.

„Suntem onorați că domnul academician Viorel Barbu a acceptat invitația noastră de a conferenția la UMF Iași. Domnia sa este una dintre cele mai importante personalități ale Iașului și sunt convins că prelegerea domniei sale, cu un titlu poetic – «Matematica și oportunitățiel sale pierdute», va avea un succes deosebit”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași.

Despre conferențiar

Acad. Viorel Barbu s-a născut la 14.06.1941 în Deleni, Vaslui. A urmat studiile liceale la Liceul „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui și Liceul „Costache Negruzzi” din Iași (1954-1959), iar studiile universitare la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, Facultatea de Matematică (1959-1964). A fost profesor la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași (1980-2011), „visiting professor” la Universitatea din Roma (1970), Școala Normală Superioară Pisa (1980, 1990, 1995), University of Cincinnati (USA) (1991-1993), Ohio University (USA) (1995, 2000), University of West Virginia (USA) (2005) și „visiting scholar” la Universitățile din Bonn (2006), Bielefeld (Germany), Paris VI (Franța), Trento (Italia). Este al doilea român care a predat la prestigioasa universitate britanică Cambridge, după medicul Grigore T. Popa, matematicianul ieșean fiind invitat, alături de profesori din mari universități ale lumii, la „Isaac Newton Institute for Mathematical Sciences”.

Premii și distincții: membru titular al Academiei Române din 1991, membru al Academiei Europene de Științe din octombrie 2008, membru de onoare al Academiei de Știinte a Moldovei (2001), Doctor Honoris Causa al Universității din Nebraska la Omaha (1993), Doctor Honoris Causa al Universității din Pitești (2001), Doctor Honoris Causa al Universității din Galați (2001), Doctor Honoris Causa al Universității din Craiova (2003), Premiul Simion Stoilow al Academiei Romane Romanian Academy (1972).