În urma articolului publicat pe site-ul cotidianului Bună Ziua Iași, în ziua de 11 martie 2020, sub titlul: „Revoltă la UMF Iaşi! Studenţii şi cadrele didactice de la UMF Iaşi obligaţi să încalce ordinul de Guvern. Medici: «Vom ajunge mai rău că în Italia»” (https://www.bzi.ro/revolta-la-umf-iasi-studentii-si-cadrele-didactice-de-la-umf-iasi-obligati-sa-incalce-ordinul-de-guvern-medici-vom-ajunge-mai-rau-ca-in-italia-3900646?utm_source=website&utm_medium=Titlurile%20zilei) Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași solicită redacției Bună Ziua Iași publicarea prezentului drept la replică:

În ziua de 11 martie 2020, la ora 10.40, în secțiunea principală a site-ului cotidianului Bună Ziua Iași, a fost publicat articolul cu titlul Revoltă la UMF Iaşi! Studenţii şi cadrele didactice de la UMF Iaşi obligaţi să încalce ordinul de Guvern. Medici: «Vom ajunge mai rău că în Italia»”, articol nesemnat, neverificat, cu declarații neasumate, în care sunt prezentate, într-o manieră tendențioasă, mai multe neadevăruri legate de măsurile luate de UMF Iași de limitare a riscului de infecție cu noul coronavirus.

Vă amintim că duminică, 8 martie, într-o ședință extraordinară de Consiliu de Administrație au fost luate o serie de măsuri privind activitatea didactică în perioada 9-31 martie 2020:

  1. În perioada 9 – 10 martie 2020 se suspendă, în totalitate, activitatea didactică cu studenții. În acest interval, Decanatele facultăților vor evalua spațiile necesare pentru relocarea activităților didactice din spitale.
  2. Începând cu data de 11 martie 2020 până la 31 martie 2020 cursurile la toate facultățile și specializările se vor desfășura on-line, pe platforma de e-learning. Lucrările practice din anii preclinici se vor desfășura conform orarului deja stabilit iar stagiile clinice se vor desfășura, sub formă de prezentări de caz, în spațiile de învățământ ale Universității, altele decât cele din clinici, conform orarului care va fi perfectat în zilele de 9 și 10 martie 2020 și postat pe site-ul umfiasi.ro

Întreaga Hotărâre o puteți consulta pe site-ul Universității, pe newsletter-ul UMF, pe pagina oficială de Facebook și v-a fost trimisă, spre informarea cititorilor dvs., la redacția cotidianului dvs., în ziua de 8 martie 2020, la ora 19.06, pe adresa colectivă stiri@bzi.ro și pe adresa redactorului pe probleme de învățământ al cotidianului dvs., dl. Valentin Huțanu.

Conducerea Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași tratează cu maximă responsabilitate situaţia epidemiologică actuală și recomandă tuturor membrilor comunității academice și comunității locale și naționale să se informeze din surse oficiale și să ia toate măsurile de precauție pentru a evita contaminarea.

Articolul publicat de dvs. dezinformează cititorii şi creează o imagine falsă raportată la măsurile pe care Universitatea de Medicină și farmacie „Grigore T. Popa” din Iași le-a luat pentru a limita riscul de infecție cu COVID-19. În această situaţie, solicităm publicarea prezentului drept la replică şi ștergerea articolului de pe site.