COMUNICAT 20 iunie 2017
20/06/2017
news@umfiasi.ro (618 articole)
4 comentarii
Distribuie

COMUNICAT 20 iunie 2017

În urma comunicatului de presă difuzat astăzi, 20 iunie 2017, de către

Societatea Studenților Mediciniști din Iași,

Societatea Studenților Farmaciști din Iași,

Societatea Studenților Stomatologi din Iași și

Asociația Studenților Bioingineri,

cu suportul Asociației Studenților Francofoni din Iași – toate societăți studențești din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași,

conducerea UMF Iași face următoarele precizări:

 

 1. CONTEXTUL LEGISLATIV CARE A OBLIGAT UMF IAȘI SĂ MAJOREZE TAXELE DE ȘCOLARIZARE

Legalitatea măsurii de majorare a taxelor este consacrată de Legea Educației Naționale, art. 119, alin. 1, 3 și art. 141.

Clasamentele studențești se realizează anual, având ca rezultat desemnarea studenților ocupanți ai locurilor bugetate (fără taxă). Acest clasament realizat anual poate avea ca și consecință schimbarea statutului unor studenți de la buget (fără taxă) la cu taxă și invers. Din acest motiv, UMF încheie anual contracte de studii, conform legii.

Standardele Asociației Române pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior (ARACIS) cu privire la evaluarea programelor de studiu (Legea 75/2005) prevăd că taxele de școlarizare ale studenților sunt calculate în concordanță cu costurile medii de școlarizare pe an universitar din învățământul public finanțat de la buget. Contractul instituțional încheiat între Universitate și Ministerul Educației pentru anul 2017 privind finanțarea de bază raportată la numărul de studenți fizici bugetați (6379 studenți) indică un cost mediu/student semnificativ mai mare, atât față de valoarea noilor taxe, cât și în comparație cu valoarea vehiculată în comunicatul societăților studențești.

Mărirea taxelor nu se aplică anului universitar in curs. UMF a anunțat cu 4 luni înainte de începerea viitorului an universitar, și înaintea deschiderii procesului de înscriere la admitere, în spiritul transparenței și pentru predictibilitatea anului universitar care urmează.

 

 1. UMF IAȘI RĂMÂNE UNIVERSITATEA DE MEDICINĂ DIN ȚARĂ CU CELE MAI MICI TAXE DE ȘCOLARIZARE LA STUDIILE DE LICENȚĂ DE 6 ANI.

Tocmai pentru că este interesată de situația socială și financiară a studenților săi, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași a reușit să mențină taxele de studiu, atât înainte, cât și după recenta majorare, la valori semnificativ mai mici (la studiile de licență de 6 ani, predominante numeric)  în raport cu celelalte instituții de învățământ superior medical de stat din România:

Studii licență 6 ani
(360 credite)
Studii licență 4 ani
(240 credite)
Studii licență 3 ani
(180 credite)
UMF București 9000 lei 6000 lei 6000 lei
UMF Cluj 8100 lei 4800 lei 4800 lei
UMF Tg. Mureș 8000 lei 4000 lei 4000 lei
UMF Craiova 8000 lei 5000 lei 5000 lei
UMF Iași
(taxe majorate)
7500 lei 5000 lei 4000  lei

 

 1. INVITAȚIE LA DIALOG

Constatăm cu surprindere ca societățile studențești reclamă lipsa de transparență în luarea deciziei de mărire a taxelor de școlarizare, în condițiile în care:

 • Studenții UMF Iași sunt reprezentați în Consiliul de Administrație (1 reprezentant) și Senat (12 reprezentanți, 25% din numărul total de senatori), în conformitate cu Ordinul 3666/30 martie 2012 privind aprobarea Codului Drepturilor și Obligațiilor Studentului (art. 12, alin. 1 și art. 15).

Toate aceste contradicții severe între informațiile vehiculate de organizațiile studențești și starea de fapt ne determină să credem că există grave deficiențe de comunicare între reprezentanții studenților și cei pe care îi reprezintă. Soluția în astfel de cazuri este întotdeauna o comunicare directă și eficientă.

În perioada următoare voi fi plecat în afara țării, la o întrunire a rectorilor din universitățile europene, eveniment programat cu peste 4 luni înainte. Îi asigur însă pe studenți că tratez cu toată seriozitatea problemele semnalate de ei și că voi păstra un contact permanent cu colegii mei din conducerea Universității.

 

Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu
Rectorul Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași

news@umfiasi.ro

news@umfiasi.ro

News@umfiasi.ro este portalul de știri al Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași.

Comentarii

 1. Larisa Dumitroaea
  Larisa Dumitroaea iunie 20, 18:48
  Mă întreb doar de ce a fost omisă UMF Timișoara, cu taxă de școlarizare de 7000 de lei. Aparent, „UMF Iași (nu) RĂMÂNE UNIVERSITATEA DE MEDICINĂ DIN ȚARĂ CU CELE MAI MICI TAXE DE ȘCOLARIZARE LA STUDIILE DE LICENȚĂ DE 6 ANI.
 2. Mihai
  Mihai iunie 20, 18:59
  In spiritul transparentei si corectitudinii ar trebui afisat si pe ce se cheltuiesc acesti bani. Este imposibil sa ai tabureti in laboratoare jalnic dotate, sa nu ai bai civiliate, conditii total improprii si precare, neschimbate de generatii, o biblioteca de pe vremea lui Hipocrate samd. Ceva undeva miroase si nu miroase frumos :)
 3. Maria
  Maria iunie 20, 19:15
  Reprezentanților în senat li s-a zis in cadrul ședinței ca taxa va fi majorata începând cu anul universitar 2017-2018 DOAR PENTRU CEI CARE CARE INCEP ANUL 1, nu și pentru restul anilor. Una s-a zis, alta s-a făcut. Mai degrabă nu votau deloc, pentru ca și asa banii nu se folosesc în scopuri constructive... Cărți vechi (unele chiar de 40 și ceva de ani, rupte, scrise prost și neactualizate care nu ajung la toți studenții), vestiare in care se fura ca în codru, milioane de euro date pe o platforma căreia ii ia o zi întreaga sa se încarce etc. Pentru voi pare puțin 1500 de Ron, dar nu toată lumea se naște copil de doctor, judecător etc. și la medicina nu poți sa îți iei un job dacă vrei sa înveți mult. Da, puteți argumenta ca dacă suntem asa stresați, de ce nu facem sa nu ajungem la taxa, dar acum a devenit o lupta între cel care are cele mai multe grile/baza de date și sunt examene la care se pun note subiectiv, la care vezi un coleg care a luat azi 3 la practic ca peste 3 zile pe lista cu note a luat "10" deci sistemul educational e compromis iar aceasta departajare nu mai arata concret cine e cu adevărat bun și cine nu.
 4. Floricica
  Floricica iunie 20, 19:21
  La Bucuresti cand s-a marit taxa de scolarizare, s-a marit pentru cei care au urmat sa fie admisi si acum inca sunt studenti care platesc taxa de 6000 de lei, asa cum a fost cand au intrat, deci nu ne induceti in eroare cu aceste cifre sau macar prezentati-le corect.

Scrie un comentariu